Knjižnica Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Faculty of Humanities and Social Sciences Institutional Repository

Od Aardappeletersa do međunarodnih specijaliteta: analiza nizozemskog gastronomskog identiteta

Downloads

Downloads per month over past year

Ribarić, Anja. (2014). Od Aardappeletersa do međunarodnih specijaliteta: analiza nizozemskog gastronomskog identiteta. Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of German Language and Literature.
(Str. 60 - 79: Prilozi) [mentor Turković, Slađan].

[img]
Preview
PDF (Croatian)
Download (490kB) | Preview

Abstract

Ovaj rad se bavi kulturom prehrane i utjecajem društvenih promjena na prehrambene navike stanovništva Nizozemske. Današnje multikulturalno i multietničko stanovništvo Nizozemske rezultat je društvenih i političkih promjena na tom području. U takvom okruženju razvijali su se kultura i identitet Nizozemaca, a jedan od važnih elemenata obiju pojmova je upravo prehrana. Kultura prehrane predstavlja stavove i norme nekog društva prema hrani i prehrani te je, kao i svaki segment kulture, podložna promjenama što je vidljivo i na primjeru ovog rada. U radu je prikazano kako su se nizozemske prehrambene navike mijenjale s godinama. Zahvaljujući kolonizaciji, razvoju pomorske trgovine i useljenicima iz raznih dijelova svijeta u Nizozemsku su počele prodirati nove namirnice koje su s vremenom utjecale na prehrambene navike nizozemskog društva. Od srednjeg vijeka pa do danas te su se promjene postupno odvijale, iako je jedan od najznačajnijih perioda za nizozemsku prehranu dvadeseto stoljeće i to zahvaljujući brojnim migracijama u tom razdoblju. Od brojnih etničkih zajednica i nacionalnih kuhinja prisutnih u Nizozemskoj, na nizozemske je prehrambene navike najviše utjecala indonezijska kuhinja, što i ne čudi s obzirom na veliki broj useljenika iz te zemlje, kao i na čvrste povijesne veze koje spajaju te dvije zemlje. Unatoč velikom broju stranih kuhinja, Nizozemci imaju i svoju nacionalnu kuhinju koja nije posebno cijenjena i poznata ni izvan ni unutar granica Nizozemske. Razlog tome je njezina jednostavnost, kao i činjenica da Nizozemci na hranu gledaju racionalno i pragmatično, vrlo su umjereni te hrani ne pridaju veliki značaj poput nekih drugih naroda. U sklopu rada provedeno je istraživanje o hrvatskom viđenju nizozemskih prehrambenih navika. Istraživanje provedeno nad Hrvatima u Nizozemskoj potvrđuje informacije iz literature o nizozemskoj kulturi prehrane. Istraživanje provedeno nad Hrvatima u Hrvatskoj pokazuje da većina Hrvata nije upoznata s nizozemskom kuhinjom i nizozemskim jelima.

Item Type: Diploma Thesis
Uncontrolled Keywords: Ključne riječi: nizozemska kultura, nizozemski identitet, nizozemska kuhinja, kultura prehrane, prehrambene navike
Subjects: Dutch studies
Departments: Department of German Language and Literature
Supervisor: Turković, Slađan
Additional Information: Str. 60 - 79: Prilozi
Date Deposited: 27 Jan 2015 09:43
Last Modified: 27 Jan 2015 09:43
URI: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/5060

Actions (login required)

View Item View Item