Knjižnica Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Faculty of Humanities and Social Sciences Institutional Repository

Zaštita osobnih podataka u županijskim matičnim knjižnicama u Hrvatskoj

Downloads

Downloads per month over past year

Blažević, Ana Gabrijela. (2013). Zaštita osobnih podataka u županijskim matičnim knjižnicama u Hrvatskoj. Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of Information Science. [mentor Horvat, Aleksandra].

[img] PDF (Croatian) - Registered users only
Download (433kB) | Request a copy

Abstract

Cilj ovog diplomskog rada jest analizirati pravne propise koji uređuju zaštitu osobnih podataka u Hrvatskoj i povezati ih s praksom poslovanja županijskih matičnih narodnih knjižnica. S obzirom da većina tih knjižnica ima više zbirki osobnih podataka (npr. zbirka osobnih podataka zaposlenika, vanjskih suradnika, korisnika i evidencija plaća), pozornost će se usmjeriti na osobne podatke korisnika - članova knjižnice. Nakon teorijskog dijela gdje se uz analizu hrvatskog zakonodavstva prikazuje i nekoliko europskih preporuka kako postupati s osobnim podacima koje se mogu primijeniti na knjižnično poslovanje, donose se rezultati istraživanja kojemu je cilj bio prikazati koje sve podatke županijske matične narodne knjižnice posjeduju o svojim korisnicima te kako s njima postupaju. Istraživanje je provedeno u tri dijela kako bi se stekao što bolji uvid u stvarno stanje i praksu zaštite osobnih podataka korisnika knjižnica te se istovremeno situacija sagledala s korisničke perspektive. U prvom dijelu istraživanja izvršen je uvid u evidencije koje knjižnice vode o svojim korisnicima. Potom su pregledane njihove mrežne stranice i tamo javno dostupni dokumenti o knjižničnom ustrojstvu i poslovanju kako bi se vidjelo koliko i na koji način su korisnici informirani o postupanju sa svojim osobnim podacima, dok se u trećem dijelu istraživanja prikazuju rezultati anketnog istraživanja kojemu je cilj bio steći dublji uvid u praksu zaštite osobnih podataka u županijskim matičnim narodnim knjižnicama u Hrvatskoj. Zadnja poglavlja rada posvećena su važnosti zaštite osobnih podataka u internetskom okruženju te ulozi knjižnica u edukaciji korisnika i razvijanju svijesti o toj problematici.

Item Type: Diploma Thesis
Uncontrolled Keywords: županijske matične narodne knjižnice, osobni podaci korisnika/članova, zaštita osobnih podataka, sigurnost na internetu
Subjects: Information sciences
Information sciences > Librarianship
Departments: Department of Information Science
Supervisor: Horvat, Aleksandra
Date Deposited: 07 Feb 2019 13:35
Last Modified: 07 Feb 2019 13:35
URI: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/10841

Actions (login required)

View Item View Item