Knjižnica Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Faculty of Humanities and Social Sciences Institutional Repository

Utjecaj glazbe na prostorno zaključivanje

Downloads

Downloads per month over past year

Svetličić, Lena. (2004). Utjecaj glazbe na prostorno zaključivanje. Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of Psychology. [mentor Ajduković, Dean].

[img]
Preview
PDF (Croatian)
Download (994kB) | Preview

Abstract

"Mozartov učinak" je termin za značajno poboljšanje u rješavanju prostornih zadataka nakon pasivne izloženosti Mozartovoj sonati. Problem istraživanja je bio ispitati utjecaj Mozartove sonate K448, ritmičkog bubnjanja i kreativnog testa na prostorno zaključivanje. Glavni cilj istraživanja bio je ispitati može li izloženost kompleksnom ritmičkom bubnjanju izazvati slično poboljšanje u rješavanju prostornih zadataka kao i Mozartova sonata. Provedena su dva mjerenja na 158 studenata psihologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu. U prvom dijelu istraživanja svi sudionici proveli su 10 minuta u tišini zatvorenih očiju nakon čega im je mjereno prostorno zaključivanje Testom otkrivanja površina (French i Ekstrom, 1976). U drugom dijelu istraživanja ispitanici su podijeljeni u 4 skupine. Nakon izlaganja skupina ispitanika Mozartovoj sonati, ritmičkom bubnjanju, kreativnom testu ili tišini primjenjena je paralelna forma Testa otkrivanja površina. Dobiveni rezultati (obrađeni analizom varijance s ponovljenim mjerenjima) pokazuju da su dvije skupine nakon izloženosti Mozartovoj sonati i ritmičkom bubnjanju postigle statistički značajno više rezultate u Testu otkrivanja površina od kontrolne skupine tišine i skupine koja je rješavala kreativni test. Ovo istraživanje ukazuje na to da pasivna izloženost ritmičkom bubnjanju može izazvati učinak koji je dosad pripisivan uglavnom Mozartovoj sonati.

Item Type: Diploma Thesis
Uncontrolled Keywords: "Mozartov učinak", ritam tradicionalnih bubnjeva, kreativni test, Test otkrivanja površina, prostorne sposobnosti, prostorno-vremenski zadaci, pobuđenost
Departments: Department of Psychology
Supervisor: Ajduković, Dean
Date Deposited: 19 Oct 2006
Last Modified: 02 Dec 2016 13:18
URI: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/50

Actions (login required)

View Item View Item