Knjižnica Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Faculty of Humanities and Social Sciences Institutional Repository

Animirani film Vatroslava Mimice

Downloads

Downloads per month over past year

Stamać, Maruša. (2017). Animirani film Vatroslava Mimice. Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of Art History. [mentor Dulibić, Frano].

[img] PDF (Croatian) - Registered users only
Download (2MB) | Request a copy

Abstract

Tema ovog diplomskog rada je animirani film Vatroslava Mimice. U pet godina, koliko je proveo u Zagreb filmu stvarajući animirane filmove, snimio je neka od najboljih ostvarenja Zagrebačke škole crtanog filma. Više nego kod drugih autora, kod Mimice su prisutne modernističke karakteristike u temama i u likovnom izrazu animiranog filma. Njegovi animirani filmovi dobili su važne nagrade na relevantnim filmskim festivalima u svijetu, dok su u Jugoslaviji, i od kritike i publike, najčešće ostali neshvaćeni. Modernističku poetiku koju je afirmirao tijekom stvaranja animiranog filma prenio je i u svoje igrane filmove, stvorivši i u tom segmentu svojeg stvaralaštva neke od antologijskih naslova hrvatske kinematografije.

Item Type: Diploma Thesis
Uncontrolled Keywords: Vatroslav Mimica, Egzistencijalizam, Modernizam, Zagrebačka škola crtanog filma, Aleksandar Marks, Vladimir Jutriša, Zlatko Bourek, Dušan Vukotić
Subjects: History of art
Departments: Department of Art History
Supervisor: Dulibić, Frano
Date Deposited: 07 May 2018 08:20
Last Modified: 07 May 2018 08:20
URI: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/10006

Actions (login required)

View Item View Item