Knjižnica Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Faculty of Humanities and Social Sciences Institutional Repository

Komparativna analiza strojnog prijevoda sa švedskog na hrvatski jezik

Downloads

Downloads per month over past year

Čanić, Juraj. (2018). Komparativna analiza strojnog prijevoda sa švedskog na hrvatski jezik. Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of Information Science. [mentor Dunđer, Ivan].

[img]
Preview
PDF (Croatian)
Download (990kB) | Preview

Abstract

Cilj ovog rada je ispitati kvalitetu i efikasnost alata za strojno prevođenje koji podržavaju hrvatski kao ciljni jezik. Na početku će biti riječi o samom strojnom prevođenju i načinu na koji funkcionira te o podvrstama strojnog prevođenja. Kako postoji više alata koji mogu prevoditi na hrvatski jezik, o njima će se također reći nešto općenito kako bi ih se predstavilo prije nego što bi se ispitala njihova učinkovitost glede prevođenja te usporedbe iste među njima. Sva tri ključna web orijentirana alata za strojno prevođenje s podrškom za hrvatski jezik, Google Translate, Yandex.Translate i Bing Translator, se pri prevođenju oslanjaju, između ostalog, na statistiku pa će se tako ta metoda prevođenja detaljnije obraditi i prikazati. Korpus tekstova koji će se prevoditi sastoji se od više vrsta tekstova na švedskom jeziku koji će se putem alata za strojno prevođenje prevesti na hrvatski jezik: novinskog članka, uputa za korištenje, putopisa te znanstvenog članka. Kako bi analiza bila što preciznija i detaljnija, greške u prijevodu će se kategorizirati prema tipu jezične pogreške. Pogreške će se podijeliti na osam vrsta: pravopisne pogreške, pogreške u redu riječi, morfosintaktičke pogreške, stilske pogreške, leksičke pogreške, neprevedene riječi, izostavljene riječi te (greškom) umetnute riječi.

Item Type: Diploma Thesis
Uncontrolled Keywords: strojno prevođenje, hrvatski jezik, švedski jezik, web alati za strojno prevođenje, Google Translate, Yandex, Bing Translator
Subjects: Information sciences
Departments: Department of Information Science
Supervisor: Dunđer, Ivan
Date Deposited: 10 May 2018 09:26
Last Modified: 10 May 2018 09:26
URI: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/10020

Actions (login required)

View Item View Item