Knjižnica Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Faculty of Humanities and Social Sciences Institutional Repository

Influence of Paris fashion on women´s dress culture in Zagreb from 1890 to 1918

Downloads

Downloads per month over past year

Škulac, Margareta. (2018). Influence of Paris fashion on women´s dress culture in Zagreb from 1890 to 1918. Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of Art History. [mentor Magaš Bilandžić, Lovorka].

[img]
Preview
PDF (Croatian)
Download (4MB) | Preview

Abstract

U radu se proučava kultura odijevanja u Zagrebu u razdoblju od 1890. do 1918. godine unutar koje se ekstrahira utjecaj koji je pariška moda imala na zagrebačku. Promatra se odnos jednog od najutjecajnijih gradova Europe i manjeg regionalnog središta te na koji je način i u kojoj mjeri kulturna razmjena mogla biti ostvarena. Uzimajući u obzir znanja o širem kulturno-povijesnom okviru ovog razdoblja, skicira se slika modernog grada u nastajanju i položaj žene unutar njega. Zbog njezine uloge glavnog receptora promjena u odijevanju, bitno je istaknuti položaj žene u onodobnoj društvenoj strukturi Zagreba i doprinos koji je kao takva imala u vizuri modernog grada. Kroz proučavanje na prvom mjestu tiska, a zatim i ostalih povijesnih izvora poput fotografije, sačuvanih odjevnih predmeta, slikarstva i karikature pokušava se rasvijetliti percepcija pariške mode u Zagrebu čime se otvara prostor i za proučavanje utjecaja drugih gradova. Tisak koji se bavi modom, ali i moda općenito nisu dovoljno istraženi u Hrvatskoj te su stoga ovim istraživanjem proširena znanja na tim područjima, a koja mogu doprinijeti stvaranju kompletnije slike o kulturi odijevanja i konačno kulturi življenja u Zagrebu u razdoblju od 1890. do 1918. godine.

Item Type: Diploma Thesis
Uncontrolled Keywords: moda, kultura odijevanja, dizajn odjeće, povijest dizajna, Zagreb, Pariz, modernizam, prijelaz stoljeća, modni časopisi
Subjects: History of art
Departments: Department of Art History
Supervisor: Magaš Bilandžić, Lovorka
Date Deposited: 24 May 2018 10:21
Last Modified: 24 May 2018 10:21
URI: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/10069

Actions (login required)

View Item View Item