Knjižnica Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Faculty of Humanities and Social Sciences Institutional Repository

Baltazar - autobiografija Sławomira Mrożeka: strategije pripovjedne (re)konstrukcije identiteta

Downloads

Downloads per month over past year

Cerovac, Vladimir. (2018). Baltazar - autobiografija Sławomira Mrożeka: strategije pripovjedne (re)konstrukcije identiteta. Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of West Slavic Languages and Literature. [mentor Čilić Škeljo, Đurđica].

[img]
Preview
PDF (Croatian)
Download (572kB) | Preview

Abstract

Pretvarajući život u pisanu riječ, autobiografi nastoje razotkriti i jasnijim pogledom odrediti najznačajnije elemente vlastitog identiteta. Glas autora, koji donosi priču o svojem "ja", ujedno postaje i glas koji svjedoči o kulturnim, društvenim i političkim okolnostima. Autobiografski tekst, stoga, možemo promatrati i kao dokument koji ima važnu ulogu upotpunjavanja sveukupne slike duha vremena. U ovom radu proučavat će se način na koji poljski književni klasik Sławomir Mrożek pristupa autobiografskom diskursu kao i narativne strategije koje koristi u oblikovanju priče o vlastitom životu. Pogođen bolešću koja mu je otela sjećanja, Mrożek pokušava ponovo ostvariti pravo na vlastite uspomene reinkarnirajući se u literarnog junaka Baltazara. U svojoj "novoj koži" Mrożek, tj. Baltazar, započinje teški posao otkrivanja slojevitih uspomena na život koji djeluje tuđe. Pripovijedanjem se prisjeća sebe objedinjujući osobna iskustva i društvene okolnosti povijesnog razdoblja bogatog civilizacijskim mijenama. Zbilja koja se pretvara u predmet pripovijedanja dopušta junaku ove priče da uobliči osobni pogled na vlastiti identitet, a parametri te percepcije bit će tema kojom se ovaj rad bavi.

Item Type: Diploma Thesis
Uncontrolled Keywords: Sławomir Mrożek, autobiografski diskurs, rekonstrukcije identiteta, pripovjetke, poljska književnost
Subjects: Slavic languages and literatures > West Slavic languages and literatures - Polish
Departments: Department of West Slavic Languages and Literature
Supervisor: Čilić Škeljo, Đurđica
Date Deposited: 31 Oct 2018 07:48
Last Modified: 31 Oct 2018 07:48
URI: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/10343

Actions (login required)

View Item View Item