Knjižnica Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Faculty of Humanities and Social Sciences Institutional Repository

Intertekstualnost: Thomas Stearns Eliot i John Milton

Downloads

Downloads per month over past year

Željezić, Ana. (2018). Intertekstualnost: Thomas Stearns Eliot i John Milton. Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of Comparative Literature. [mentor Brlek, Tomislav].

[img] PDF (Croatian) - Registered users only
Download (295kB) | Request a copy

Abstract

Tema ovog diplomskog rada je odnos Thomasa Stearnsa Eliota prema Johnu Miltonu te zaokret koji je napravio od kritičkog teksta Milton I napisanog 1936. godine u kojem ga optužuje da loše utječe na novu generaciju pjesnika i da će se engleski jezik nakon njega još dugo morati oporavljati, do kasnijih godina, završno s kritičkim tekstom Milton II iz 1947. godine u kojem priznaje da je možda pogriješio u svojoj procjeni ili barem nastupio suviše optuživački. Pokušat će se pokazati da su Miltonov lik i djelo utjecali na Eliotovo stvaralaštvo unatoč prvotnom odbacivanju Miltonovog stila te će se na primjeru Puste zemlje objasniti pojam intertekstualnosti u kontekstu ova dva pjesnika. Na temelju dostupne literature će se sažeti sam pojam intertekstualnosti, koji je osmislila Julia Kristeva, kao načina na koji tekst upotrebom citata i aluzija skreće pažnju na činjenicu vlastite neizbježne ovisnosti o drugim tekstovima, a sve to kako bi se naglasila modernost i citatnost Puste zemlje. Također će se ukratko prikazati glavne značajke nerimovanog stiha i uzvišenog stila na primjerima iz Miltonovog Izgubljenog raja u kojima se vidi upotreba slikovlja i sposobnost prenošenja emocija upotrebom engleskog jezika na takav način, što je bio fokus Eliotovog nezadovoljstva i kritike. Analizirat će se razvoj i promjena Eliotovog stava o Miltonu, nerimovanom stihu i njegovoj primjeni u književnosti, i to kroz tri kritička teksta (Milton I, Što je klasik?, Milton II) kako bi se dodatno pokazala važnost fluidnosti i dinamike Eliotove kritike te njezinog prirodnog razvoja i povezanosti s tradicijom. U završnom dijelu rada će se pokušati prikazati konkretna povezanost dvaju autora i intertekstualnost kroz primjer iz Puste zemlje (analizom intertekstualnih tragova pokušat će se dokazati da je Milton utjecao na Eliota i njegov književni rad), a sve to uz pokušaj izbjegavanja tradicionalne zamke za nedovoljno upućenog čitatelja (koji bi mogao pretpostaviti da je Eliot jednostavno bio u krivu, bez razmišljanja o razlici između kritičara i pjesnika), poštujući činjenicu da se Eliotove teze o odnosu moderniteta i tradicije moraju tumačiti razmišljajući o dinamičkoj naravi njegove kritike.

Item Type: Diploma Thesis
Uncontrolled Keywords: intertekstualnost, Izgubljeni raj, John Milton, nerimovani stih, Pusta zemlja, Thomas Stearns Eliot, tradicija
Subjects: Comparative literature
Departments: Department of Comparative Literature
Supervisor: Brlek, Tomislav
Date Deposited: 06 Nov 2018 10:01
Last Modified: 06 Nov 2018 10:01
URI: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/10492

Actions (login required)

View Item View Item