Knjižnica Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Faculty of Humanities and Social Sciences Institutional Repository

Vitraji osječke konkatedrale svetih Petra i Pavla

Downloads

Downloads per month over past year

Hlebec, Tatjana. (2018). Vitraji osječke konkatedrale svetih Petra i Pavla. Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of Art History. [mentor Damjanović, Dragan].

[img]
Preview
PDF (Croatian)
Download (4MB) | Preview

Abstract

Vitraji kao oblik umjetničkog obrta vezanog uz arhitekturu prisutni su gotovo od početaka kršćanske umjetnosti do danas. U Europi i Americi ovaj vid umjetničkog izražavanja teorijski je dobro obrađen u domeni povijesti, materijala i tehnike, kao i konzervacije i restauracije. U Hrvatskoj ova tema do sada nije detaljnije obrađivana ni dokumentirana. U ovom radu istražit će se najveći ciklus figurativnih vitraja u Hrvatskoj iz doba historicizma koji se nalazi u osječkoj konkatedrali. Ispitat će se prilike u gradu u vrijeme gradnje crkve i narudžbe vitraja, tko je bio izvođač i tko su bili donatori. Napravit će se pregled svih vitraja u crkvi te prikazati opseg štete na vitrajima prouzročene tijekom Domovinskog rata. Istražit će se tijek, sudionici, restauratorski zahvati, obim, trajanje i financijska sredstva koja je iziskivala obnova. Vitraji osječke konkatedrale prvi puta se spominju u Povijesti gradnje nove župne crkve u gornjem Osijeku koju je 1900. izdao župni ured Sv. Petra i Pavla u vlastitoj nakladi. Ovo istraživanje bazira se prvenstveno na građi iz arhiva Konzervatorskog zavoda u Osijeku i radionice Teodora d.o.o koja je djelovala od 1997. do 2013. kada poslove preuzima Radionica vitraja d.o.o. Pravni dokumenti, računi, ugovori i korespondencija Teodore d.o.o. čuvaju se u uredu Radionice vitraja d.o.o. u Mlinskoj ulici 90 u Osijeku, a svi nacrti i fotografije u radioničkom prostoru na adresi Fakultetska 2, Osijek. Kao djelatnik Teodore d.o.o. od osnivanja 1997. i Radionice vitraja d.o.o, s prekidom od 2015. do travnja 2017, sudjelovala sam nagotovo cjelokupnoj restauraciji vitraja osječke konkatedrale izvedenoj od strane lokalne radionice do danas.

Item Type: Diploma Thesis
Uncontrolled Keywords: vitraj, restauracija vitraja, staklo, Tiroler Glasmalerei, Konkatedrala Osijek, historicizam, CVMA
Subjects: History of art
Departments: Department of Art History
Supervisor: Damjanović, Dragan
Date Deposited: 06 Nov 2018 10:05
Last Modified: 06 Nov 2018 10:05
URI: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/10502

Actions (login required)

View Item View Item