Knjižnica Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Faculty of Humanities and Social Sciences Institutional Repository

Ammianus Marcellinus as a source for visual culture of the IV. century

Downloads

Downloads per month over past year

Furdek, Tajana. (2018). Ammianus Marcellinus as a source for visual culture of the IV. century. Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of Art History. [mentor Milinović, Dino].

[img]
Preview
PDF (Croatian)
Download (4MB) | Preview

Abstract

Tema je ovoga rada fenomen umjetnosti razdoblja koje je u povijesti umjetnosti poznato pod nazivom kasna antika. Glavna su mu okosnica likovne značajke razdoblja koje u svojem historiografskom djelu Povijest od Nervine smrti opisuje rimski povjesničar Amijan Marcelin. Kako bismo što bolje razumjeli likovne značajke koje se u literaturi nazivaju kasnoantičkima, moramo se osvrnuti na šire povijesno i povijesnoumjetničko razdoblje. Rad je sadržajno podijeljen u tri dijela u kojima se govori o obilježjima kasne antike kao povijesnog i povijesno-umjetničkog razdoblja, zatim o rimskoj historiografiji IV. stoljeća u kontekstu koje se spominju život i djelo Amijana Marcelina, te, naposljetku, o transformaciji likovnoga jezika u IV. stoljeću kroz teme kasnoantičke portretistike, dvorskog ceremonijala i mitoloških prikaza.

Item Type: Diploma Thesis
Uncontrolled Keywords: Amijan Marcelin; IV. stoljeće; kasna antika; Rimsko Carstvo; kasnoantička umjetnost; portreti; dvorski ceremonijal; mitološki prikazi
Subjects: History of art
Departments: Department of Art History
Supervisor: Milinović, Dino
Date Deposited: 02 Nov 2018 10:52
Last Modified: 02 Nov 2018 10:52
URI: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/10525

Actions (login required)

View Item View Item