Knjižnica Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Faculty of Humanities and Social Sciences Institutional Repository

Kako je Colossusom razbijena Lorenzova šifra

Downloads

Downloads per month over past year

Mikac, Maja. (2018). Kako je Colossusom razbijena Lorenzova šifra. BSc thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of Information Science. [mentor Lopina, Vjera].

[img]
Preview
PDF (Croatian)
Download (1MB) | Preview

Abstract

Nepotrebno je naglašavati kako je tajnost informacija postala neizostavan dio komunikacije modernoga doba, a još je manje potrebno isticati da je krajnje bitna za vrijeme situacija u kojima nerijetko o sadržaju poruke ovise ljudski životi. Jedna od takvih situacija je i ratno stanje. Ovaj rad bavit će se kriptoanalizom Lorenzove šifre – ponekad u sjeni mnogo poznatije Enigme – koju je koristila njemačka vojska tijekom Drugog svjetskog rata. Prikazat će i objasniti strukturu i razvoj samog uređaja za šifriranje Lorenz SZ40 te britanskog kompjutera Colossus koji se koristio za razbijanje te šifre. Rad će se osvrnuti i na djelovanje kriptoanalitičara u Bletchley Parku te na posljedice kriptološkog djelovanja na ishod 2. svjetskog rata.

Item Type: BSc thesis
Uncontrolled Keywords: Colossus, Lorenzova šifra, Lorenz SZ40, Bletchley Park, Drugi svjetski rat, kriptologija, kriptoanaliza
Subjects: Information sciences
Departments: Department of Information Science
Supervisor: Lopina, Vjera
Date Deposited: 29 Nov 2018 12:03
Last Modified: 29 Nov 2018 12:03
URI: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/10574

Actions (login required)

View Item View Item