Knjižnica Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Faculty of Humanities and Social Sciences Institutional Repository

Stilističke i žanrovske odrednice ranog film noira

Downloads

Downloads per month over past year

Ralica, Iva. (2018). Stilističke i žanrovske odrednice ranog film noira. Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of Comparative Literature. [mentor Gilić, Nikica].

[img]
Preview
PDF (Croatian)
Download (707kB) | Preview

Abstract

Film noir iz povijesti filma izdvaja se kao posebna kategorija koju žanrovski nije lako klasificirati. Njegov je stil specifičan, a sastoji se od vizualne, narativne i ambijentalne komponente. Osim toga, njegova je povijesna pozadina složena, a uključuje različite literarne prethodnike i europske filmske pravce. Rana se ostvarenja film noira razlikuju od klasičnog perioda, ali se već u njima najavljuju osnovne značajke, kao što su tipični junaci, mjesto i tijek radnje. Posuđujući elemente iz nekoliko žanrova, u svojim počecima teško se razlikuje od primjerice gangsterskih filmova, ali već kroz nekoliko ostvarenja poprima svoj konačan oblik. U varijacijama se provlači kroz filmska djela između tridesetih i četrdesetih godina, što je vidljivo na primjeru filmova poput Malteški sokol, Okamenjena šuma, Pismo i Unajmljeni ubojica, pred-noir i ranim noir ostvarenjima.

Item Type: Diploma Thesis
Uncontrolled Keywords: film noir, rani film noir, stil i žanr film noira, Malteški sokol, Okamenjena šuma, Pismo, Unajmljeni ubojica
Subjects: Comparative literature
Departments: Department of Comparative Literature
Supervisor: Gilić, Nikica
Date Deposited: 13 Dec 2018 13:51
Last Modified: 13 Dec 2018 13:51
URI: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/10713

Actions (login required)

View Item View Item