Knjižnica Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Faculty of Humanities and Social Sciences Institutional Repository

Selected modes of contemporary Croatian art production and reception: millennials in focus

Downloads

Downloads per month over past year

Cerar, Anja. (2018). Selected modes of contemporary Croatian art production and reception: millennials in focus. Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of Art History. [mentor Galjer, Jasna].

[img] PDF (Croatian) - Registered users only
Download (5MB) | Request a copy

Abstract

Rad se bavi odabranim aspektima produkcije i recepcije suvremene umjetnosti generacije milenijalaca u hrvatskom kulturnom kontekstu. Obrađeni su problemi i prepreke inherentni lokalnom umjetničkom polju, koji otežavaju procese analize njegovih sastavnica. Oni se dominantno tiču pitanja nesustavnosti u proučavanju suvremene umjetničke produkcije, a time i manjkavosti referentnoga okvira, diskontinuiteta i devalvacije suvremenih kritičkih praksi te nesigurnosti koju nose financijske prilike. Potom su obrazložene kategorije mladih umjetnika i milenijalaca te izdvojena distinktivna generacijska obilježja, s naglaskom na nove identitetske obrasce koji se formiraju u kontekstu suvremenog kulturnog okoliša. Izloženi su ključni akteri heterogene suvremene umjetničke produkcije u Zagrebu, a koji godištem pripadaju milenijalcima, te istaknute aktualne tendencije koje se trenutno mogu uočiti na generacijskoj razini. Razmotren je i prostor recepcije: iznesen je osvrt na aktivnosti ključnih medija u kojima se objavljuju tekstovi o suvremenoj hrvatskoj umjetnosti različite provenijencije. Detaljnije su analizirane umjetničke prakse troje umjetnika milenijalaca: Stipana Tadića, Marine Mesar (OKO) te Nike Mihaljevića, pri čemu je fokus stavljen na kulturološko čitanje. Predstavljen je koncept metamodernizma – nove strukture osjećaja koja je naslijedila postmodernizam – unutar koje su kontekstualizirane spomenute umjetničke poetike.

Item Type: Diploma Thesis
Uncontrolled Keywords: likovna kritika, metamodernizam, milenijalci, mladi umjetnici, produkcija, recepcija, suvremena umjetnost
Subjects: History of art
Departments: Department of Art History
Supervisor: Galjer, Jasna
Date Deposited: 14 Dec 2018 12:06
Last Modified: 14 Dec 2018 12:06
URI: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/10727

Actions (login required)

View Item View Item