Knjižnica Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Faculty of Humanities and Social Sciences Institutional Repository

Groblja 10. i 11. stoljeća u Međimurju

Downloads

Downloads per month over past year

Jeršek, Petra. (2018). Groblja 10. i 11. stoljeća u Međimurju. Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of Archaeology. [mentor Jarak, Mirja].

[img] PDF (Croatian) - Registered users only
Download (3MB) | Request a copy

Abstract

Rad sagledava na vrlo detaljan način grobne nalaze kasnog 10. i 11. stoljeća iz Šenkovca, Sv. Jurja u Trnju i Sv. Martina na Muri u Međimurju. Njihovom, po prvi puta, cjelovitom obradom na jednom mjestu upotpunjena su saznanja o procesima koji se događaju između Drave i Mure te širem prostoru istočnih Alpi i Panonske nizine. Za prepoznavanje i utvrđivanje dosega regionalnog okvira bilo je potrebno kartiranje analogija za grobne nalaze. Stavljanje u povijesni kontekst pružilo je neophodne determinante za razumijevanje tog prostora, a dodatni ekskursi o transformacijama ranog srednjeg vijeka u međuriječju Drave i Mure i problematici konvencionalne terminologije i arheološke atribucije upotpunili su interpretaciju grobnih nalaza.

Item Type: Diploma Thesis
Uncontrolled Keywords: Međimurje, istočne Alpe, Panonija, bjelobrdska kultura, ranosrednjovjekovna groblja, Sv. Juraj u Trnju, Sv. Martin na Muri, Šenkovec
Subjects: Archaeology
Departments: Department of Archaeology
Supervisor: Jarak, Mirja
Date Deposited: 08 Feb 2019 11:52
Last Modified: 19 Dec 2022 10:07
URI: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/10860

Actions (login required)

View Item View Item