Knjižnica Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Faculty of Humanities and Social Sciences Institutional Repository

The relationship between attitudes towards aggression and aggressive behavior among elementary school children

Downloads

Downloads per month over past year

Šikić, Sanja. (2005). The relationship between attitudes towards aggression and aggressive behavior among elementary school children. Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of Psychology. [mentor Keresteš, Gordana].

[img]
Preview
PDF (Croatian)
Download (227kB) | Preview

Abstract

Budući da postoje brojni empirijski podaci kako djelovanjem na stavove možemo modificirati i ponašanje, neke od studija agresivnosti usmjerile su se na proučavanje stavova prema agresivnom ponašanju. Dosadašnja su se istraživanja uglavnom bavila stavovima prema direktnim oblicima agresivnosti, dok su stavovi prema indirektnoj agresivnosti bili u manjoj mjeri zastupljeni. Stoga smo u ovom radu nastojali ispitati stavove djece prema direktnoj i indirektnoj agresivnosti te utvrditi postoje li među tim stavovima spolne razlike. Spolne razlike provjeravali smo i u odnosu na direktno i indirektno agresivno ponašanje. Također smo nastojali provjeriti postoji li povezanost između stavova prema agresivnosti i agresivnog ponašanja. U istraživanju su sudjelovala djeca 5-ih i 6-ih razreda osnovnih škola u Zagrebu (N=293). Stavove djece ispitivali smo skalom stavova prema direktnoj i indirektnoj agresivnosti, a direktno i indirektno agresivno ponašanje skalom vršnjačkih procjena. Rezultati dobiveni na ukupnom uzorku djece ukazuju na postojanje pozitivnijih stavova prema indirektnoj nego prema direktnoj agresivnosti. Ispitivanjem spolnih razlika, utvrdili smo da dječaci u usporedbi s djevojčicama imaju pozitivnije stavove, odnosno više prihvaćaju agresivno ponašanje, bez obzira o kojoj se vrsti agresivnosti radi. Osim toga, dječaci su se pokazali i agresivnijima u odnosu na djevojčice. Provjeravanjem povezanosti agresivnih stavova s ponašanjem utvrdili smo nisku pozitivnu korelaciju između stavova prema direktnoj i indirektnoj agresivnosti i direktnog i indirektnog agresivnog ponašanja za čitav uzorak djece, kao i za subuzorak djevojčica. Na subuzorku dječaka nađena je blaga pozitivna povezanost jedino između stavova prema direktnoj agresivnosti s direktnim agresivnim ponašanjem, dok su se ostale korelacije između stavova i ponašanja pokazale neznačajnima.

Item Type: Diploma Thesis
Uncontrolled Keywords: direktna i indirektna agresivnost, stavovi prema agresivnosti, agresivno ponašanje, spolne razlike
Subjects: Psychology > Socijalna psihologija
Psychology > Razvojna psihologija
Departments: Department of Psychology
Supervisor: Keresteš, Gordana
Date Deposited: 30 Oct 2006
Last Modified: 09 Jul 2014 14:06
URI: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/111

Actions (login required)

View Item View Item