Knjižnica Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Faculty of Humanities and Social Sciences Institutional Repository

Razvoj Europeane i suradnja s hrvatskim ustanovama

Downloads

Downloads per month over past year

Čizmin, Iva. (2018). Razvoj Europeane i suradnja s hrvatskim ustanovama. Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of Information Science. [mentor Živković, Daniela and Zlodi, Goran].

[img]
Preview
PDF (Croatian)
Download (2MB) | Preview

Abstract

Početak diplomskog rada bavi se nastankom portala European kroz prve korake koje su poduzeti i probleme koji su pratili digitalizaciju, autorska prava i čuvanje digitalnog sadržaja. Zatim rad prati portal Europske knjižnice kao prethodnika portala Europena i glavnog suradnika sa knjižničnim ustanovama do njegovog prestanka sa radom 2016. godine. Kao prvi primjer suradnje navodim primjer sudjelovanja Knjižnice Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno matematičkog fakulteta u virtualnoj izložbi Science and machines na portal Europske knjižnice. Dalje obrađujem pokretanje portala Europeana i njegov današnji izgled, mogućnosti pretraživanja i podjelu usmjerenu na potrebe korisnika. U drugom djelu rada obrađujem primjere suradnje hrvatskih ustanova – Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Muzeja za umjetnost i obrt i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti navodeći njihova sudjelovanja u projektima i virtualnim izložbama Europeane. Kroz njihova iskustva u pristupanju, provedbi i rezultatima projekta, te primjerima pretraživanja sadržaja kroz Europeanu prikazati sa kojim se problemima suočava digitalizirani sadržaj na Europeani i koliko je vidljiv sadržaj kojeg su navedene ustanove pridružile svojom suradnjom.

Item Type: Diploma Thesis
Uncontrolled Keywords: Europeana, The European Library, autorska prava, digitalizacija, virtualne izložbe, eCloud, Partage Plus, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Muzej za umjetnost i obrt, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti
Subjects: Information sciences
Information sciences > Librarianship
Information sciences > Museology and heritage management
Departments: Department of Information Science
Supervisor: Živković, Daniela and Zlodi, Goran
Date Deposited: 24 Apr 2019 14:01
Last Modified: 24 Apr 2019 14:01
URI: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/11171

Actions (login required)

View Item View Item