Knjižnica Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Faculty of Humanities and Social Sciences Institutional Repository

Tipovi ukopa na otocima Krku i Cresu od 4. do 11. stoljeća

Downloads

Downloads per month over past year

Dugorepec, Lucija. (2018). Tipovi ukopa na otocima Krku i Cresu od 4. do 11. stoljeća. Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of Archaeology. [mentor Jarak, Mirja and Čaušević-Bully, Morana].

[img] PDF (Croatian) - Registered users only
Download (4MB) | Request a copy

Abstract

Proučavanje grobnih cjelina u arheologiji je oduvijek bilo nezaobilazno pri pokušaju rekonstrukcije načina života prošlih zajednica. Na otocima Krku i Cresu otkriveni su značajni arheološki lokaliteti s raznovrsnim tipovima ukopa, osobito u razdoblju kasne antike u kojem više nema incineracije na ovim otocima. Širenjem kršćanstva popraćenim izgradnjom crkvi, dolazi do promjene u organizaciji groblja te u pogrebnim običajima, što uključuje i polaganje pokojnika bez grobnih priloga. Različiti tipovi ukopa koji su koncentrirani oko i unutar crkvi na novim pozicijama odražavaju šire društvene promjene i nova shvaćanja vezana uz posmrtne ostatke, o čemu svjedoče i ukopi unutar areala antičkih gradova. Cilj ovog rada je prikazati raznolikost u načinu pokapanja, što se odnosi na tipove grobnih cjelina i konstrukcija, počevši od stoljeća u kojemu dolazi do jačanja Crkve te postupne uspostave crkvenih organizacija na Krku i Cresu. Namjera rada bila je i popratiti načine pokapanja kroz iduća stoljeća te prikazati ukope sa značajnih ranosrednjovjekovnih lokaliteta redovničkih zajednica koje su obilježile povijest ovih otoka. U radu je posebna pozornost posvećena arheološkom kontekstu u kojem su otkrivene grobne cjeline. Iz tog se razloga prikazuju svi podatci koji su vezani uz neku grobnu cjelinu, s pokušajem nadilaženja pukog opisivanja grobne konstrukcije, a s ciljem razumijevanja šire društvene slike na koju nam grobovi mogu ukazivati. Izvršena je osnovna podjela na tipove ukopa od 4. do 11. stoljeća, pri čemu su značajno zastupljeniji ukopi s lokaliteta otoka Krka u kasnoantičkom razdoblju, dok se od ranosrednjovjekovnih ukopa ističe glavno središte otoka Cresa.

Item Type: Diploma Thesis
Uncontrolled Keywords: Krk, Cres, ukop, grob, grobna cjelina, grobnica, groblje, kasna antika, rani srednji vijek, kršćanstvo, crkva, samostan, otok, zajednica, amfora, tegula
Subjects: Archaeology
Departments: Department of Archaeology
Supervisor: Jarak, Mirja and Čaušević-Bully, Morana
Date Deposited: 26 Jun 2019 10:47
Last Modified: 26 Jun 2019 10:47
URI: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/11479

Actions (login required)

View Item View Item