Knjižnica Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Faculty of Humanities and Social Sciences Institutional Repository

Provjera točnosti stereotipa fizičke atraktivnosti

Downloads

Downloads per month over past year

Stamać, Zrinka Katarina. (2003). Provjera točnosti stereotipa fizičke atraktivnosti. Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of Psychology. [mentor Kamenov, Željka].

[img]
Preview
PDF (Croatian)
Download (308kB) | Preview

Abstract

Ovo istraživanje je pokušaj empirijske provjere točnosti stereotipa fizičke atraktivnosti. Ispitivanje se sastojalo od dva dijela: u prvom dijelu su prikupljeni realni podaci o inteligenciji, društvenosti i samopoštovanju 36 studenata prve godine psihologije, te njihove fotografije, a u drugom dijelu je 529 srednjoškolaca procjenjivalo osobine tih osoba prikazanih na fotografijama, na 6 bipolarnih skala. Rezultati pokazuju da su simpatičnost i društvenost pozitivno povezane s fizičkom atraktivnosti; fizički atraktivnije osobe su procijenjene kao simpatičnije i društvenije. Kada se izuzme faktor simpatičnosti društvenost je i dalje značajno povezana sa atraktivnosti; povezanost je u istom smjeru. Osim toga ispitivali smo postoji li povezanost između realnih rezultata ispitanika i procjena koje su dobili od skupine procjenjivača. Značajna povezanost dobivena je za inteligenciju, ali ne i za društvenost i samopoštovanje. Procjene ovih osobina precjenjivane su za atraktivnije ispitanike, dok su njihovi realni rezultati bili neovisni o atraktivnosti. Slično je dobiveno i za simpatičnost, no u ovom se slučaju pokazalo da su realni rezultati na testu inteligencije simpatičnijih ispitanika viši. Iako su rezultati djelomično potvrdili pretpostavke, važni su jer smo približili situaciju realnim životnim situacijama.

Item Type: Diploma Thesis
Uncontrolled Keywords: stereotip fizičke atraktivnosti, simpatičnost, inteligencija, društvenost, samopoštovanje, procjene, rezultati na testovima
Subjects: Psychology > Socijalna psihologija
Departments: Department of Psychology
Supervisor: Kamenov, Željka
Date Deposited: 30 Oct 2006
Last Modified: 09 Jul 2014 14:06
URI: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/115

Actions (login required)

View Item View Item