Knjižnica Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Faculty of Humanities and Social Sciences Institutional Repository

Engleski kontraktualizam 17. stoljeća : materijalistička analiza C.B. Macphersona i E. Meiksins Wood

Downloads

Downloads per month over past year

Golub, Stela. (2019). Engleski kontraktualizam 17. stoljeća : materijalistička analiza C.B. Macphersona i E. Meiksins Wood. Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of Philosophy. [mentor Čakardić, Ankica].

[img] PDF (Croatian) - Registered users only
Download (588kB) | Request a copy

Abstract

U ovom diplomskom radu bavit ću se prvenstveno analizom političke teorije Thomasa Hobbesa i Johna Lockea, koji su svojim radovima uvelike utjecali na oblikovanje moderne političke misli. Obojica filozofa, svaki sa svog stajališta, postavili su temelje kontraktualističke teorije, a njihova socijalna i politička filozofija ostavila je mnogo prostora za razvoj različitih vrsta analize, komentara i studija. Neke od tih studija, koje ću detaljnije prikazati u drugom dijelu rada, bit će i one C. B. Macphersona i E. Meiksins Wood. Njihove materijalističke analize socio-ekonomskih uvjeta Engleske 17. stoljeća, u prvom redu pojava apitalizma, izuzetno su utjecale na razvoj političke misli. Macpherson će pronaći u političkoj teoriji i Hobbesa i Lockea korijene ideje ''posjedničkog individualizma'' dok će se Meiksins Wood prvenstveno baviti analizom izvora ranog kapitalizma, njegovim odjekom još u agrarnom obliku te na koji način političke teorije kontraktualizma, i Hobbesova i Lockeova, utječu na koncept i poimanje kapitalističkog načina proizvodnje. Za potrebe ovog diplomskog rada koristiti ću deskriptivnu, eksplanatornu, kritičku, sintetičku i komparativnu metodu kako bih obradila izabranu literaturu te na tom temelju opisala pojam kontraktualizma u marksističkoj, tj. socijalno-materijalističkoj analizi.

Item Type: Diploma Thesis
Uncontrolled Keywords: kontraktualizam, kapitalizam, posjednički individualizam, materijalistička analiza, politička teorija, Meiksins Wood, Macpherson
Subjects: Philosophy
Departments: Department of Philosophy
Supervisor: Čakardić, Ankica
Date Deposited: 27 Aug 2019 08:39
Last Modified: 27 Aug 2019 08:39
URI: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/11563

Actions (login required)

View Item View Item