Knjižnica Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Faculty of Humanities and Social Sciences Institutional Repository

Ispitivanje nerealističnog optimizma vezanog za zdravlje kod pušača i nepušača

Downloads

Downloads per month over past year

Smiljić, Sandra. (2003). Ispitivanje nerealističnog optimizma vezanog za zdravlje kod pušača i nepušača. Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of Psychology. [mentor Ljubotina, Damir].

[img]
Preview
PDF (Croatian)
Download (396kB) | Preview

Abstract

Nerealistični optimizam vezan za zdravlje odnosi se na vjerovanje ljudi da u odnosu na prosječne vršnjake imaju manju vjerojatnost da će se u budućnosti razboljeti od raznih bolesti. Kako pušenje cigareta predstavlja objektivni rizični faktor za razvoj mnogih bolesti u ovom se istraživanju ispitivao nerealistični optimizam vezan za zdravlje kod pušača i nepušača. U istraživanju je sudjelovalo 236 studenata (102 pušača i 134 nepušača), koji su procjenjivali vjerojatnost javljanja budućih događaja podijeljenih u tri kategorije (događaji nevezani za zdravlje, bolesti nevezane uz pušenja cigareta i bolesti vezane uz pušenje cigareta). U procjenama vjerojatnosti javljanja za sve tri vrste budućih događaja dobivena je pojava nerealističnog optimizma i kod pušača i nepušača, no dobiveni rezultati pokazali su da su procjene pušača o vjerojatnosti da u budućnosti obole od bolesti vezanih uz pušenje cigareta nerealistično optimistične samo u odnosu na procjene vjerojatnosti za njihovu referentnu skupinu, tj. prosječne pušače. Nije dobivena razlika između pušača i nepušača u procjenama mogućnosti kontrole nad javljanjem budućih procjenjivanih događaja. Iako su procjene nepušača o utjecaju pušenja cigareta na razvoj bolesti nevezanih i vezanih uz pušenje cigareta bile statistički značajno veće od procjena pušača, nije dobivena razlika u broju točnih procjena tvrdnji vezanih za štetne posljedice pušenja cigareta između pušača i nepušača.

Item Type: Diploma Thesis
Uncontrolled Keywords: nerealistični optimizam, nerealistični optimizam vezan za zdravlje, pušenje cigareta, mogućnost kontrole
Subjects: Psychology > Zdravstvena psihologija
Psychology > Socijalna psihologija
Departments: Department of Psychology
Supervisor: Ljubotina, Damir
Date Deposited: 30 Oct 2006
Last Modified: 02 Dec 2016 13:13
URI: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/116

Actions (login required)

View Item View Item