Knjižnica Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Faculty of Humanities and Social Sciences Institutional Repository

Što je dobro to je i lijepo - Ispitivanje reverzne teze stereotipa fizičke atraktivnosti

Downloads

Downloads per month over past year

Nakić, Silvija. (2004). Što je dobro to je i lijepo - Ispitivanje reverzne teze stereotipa fizičke atraktivnosti. Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of Psychology. [mentor Buško, Vesna].

[img]
Preview
PDF (Croatian)
Download (452kB) | Preview

Abstract

Svrha ovog istraživanja bila je ispitati tezu "Što je dobro to je i lijepo". Ova teza bazira se na stereotipu fizičke atraktivnosti za kojeg je karakteristična sintagma "Što je lijepo to je i dobro". Da bi ispitali reverznu tezu stereotipa fizičke atraktivnosti primjenjen je eksperimentalni nacrt faktorijalnog tipa. Pri tome su nezavisne varijable, odnosno faktori, bili slijedeći: spol ispitanika, opis pripisan procjenjivanoj osobi (pozitivan ili negativan) i spol procjenjivane osobe. Zavisna varijabla bila je procjena fizičke atraktivnosti procjenjivane osobe (osobe na fotografiji). Procjene su vršene na bipolarnoj skali od sedam stupnjeva. Ispitanici koji su sudjelovali u ovom istraživanju djelatnici su Podravke d.d. Koprivnica, dobi u rasponu od 27 do 56 godina (predispitivanje) i 21 do 60 godina (glavno ispitivanje). Opisi i fotografije korištene u glavnom ispitivanju sastavljeni su, odnosno odabrani na osnovi rezultata dobivenih u predispitivanju. U predispitivanju sudjelovalo je 60 ispitanika (30 muških i 30 ženskih), a u glavnom ispitivanju sudjelovalo je 256 ispitanika (126 muških i 130 ženskih). Rezultati su pokazali značajan glavni efekt opisa pripisanog procjenjivanoj osobi, odnosno pokazali su da vrijedi teza "Što je dobro to je i lijepo". Utvrđen je i glavni efekt spola ispitanika, odnosno muški i ženski ispitanici se razlikuju u danim procjenama fizičke atraktivnosti (procjene muškaraca su pozitivnije). Također je utvrđen i interakcijski efekt faktora spola ispitanika i spola osobe na fotografiji: muški ispitanici procjenjuju ženu atraktivnijom od muškarca, dok ženski ispitanici procjenjuju muškarca atraktivnijim od žene. Isto tako, atraktivnost žene procjenjena je drugačije od strane muških i ženskih ispitanika, dok ta razlika nije dobivena kod procjena atraktivnosti muškarca.

Item Type: Diploma Thesis
Uncontrolled Keywords: fizička atraktivnost, stereotip fizičke atraktivnosti, procjenjivana osoba, opis pripisan procjenjivanoj osobi
Subjects: Psychology > Socijalna psihologija
Departments: Department of Psychology
Supervisor: Buško, Vesna
Date Deposited: 30 Oct 2006
Last Modified: 09 Jul 2014 14:06
URI: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/136

Actions (login required)

View Item View Item