Knjižnica Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Faculty of Humanities and Social Sciences Institutional Repository

Evaluacija upitnika o problematičnim područjima u šećernoj bolesti

Downloads

Downloads per month over past year

Kos, Kristina. (2003). Evaluacija upitnika o problematičnim područjima u šećernoj bolesti. Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of Psychology. [mentor Tadinac, Meri].

[img]
Preview
PDF (Croatian)
Download (366kB) | Preview

Abstract

Cilj istraživanja bio je ispitivanje metrijskih karakteristika Upitnika o problematičnim područjima u šećernoj bolesti, mjere emocionalnog funkcioniranja u šećernoj bolesti. Upitnik o problematičnim područjima u šećernoj bolesti primjenjen je na 260 ispitanika, osoba oboljelih od šećerne bolesti. Ispitivanje je provedeno u Sveučilišnoj klinici za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma u Zagrebu. Također su prikupljeni podaci o demografskim karakteristikama ispitanika ( obrazovni, profesionalni i bračni status) kao i podaci iz njihove medicinske dokumentacije (vrijednosti hemoglobina A1c, podaci o tipu i terapiji te trajanju šećerne bolesti). Analizom prikupljenih podataka dobiveni su slijedeći rezultati. Pouzdanost određena metodom nutarnje konzistencije je vrlo visoka, Cronbachov š-koeficijent iznosi 0.925. Faktorskom analizom utvrđena su tri faktora koji objašnjavaju redom 42.4%, 6.7% i 6.2% ukupne varijance. Prvim faktorom saturirano je čak 19 čestica što opravdava upotrebu ukupnog rezultata na Upitniku jer upućuje na jedan predmat mjerenja. Nisu pronađene razlike između pet tretmanskih skupina s obzirom na rezultat na Upitniku što upućuje da upitnik ne razlikuje te skupine u ovakvom uzorku ispitanika. Analizom prosječnih vrijednosti pojedinih čestica te postotka u kojem ispitanici izvještavaju o ozbiljnim problemima na pojedinim česticama, pokazalo se da postoje indikativne čestice na kojima više od 30% ispitnika govori o ozbiljnim problemima. Te čestice mogu ukazati kliničkom psihologu na kojim problemima treba posvetiti veću pažnju. Izračunate su i korelacije rezultata na Upitniku i varijabli dobi, trajanja i godine nastupanja boelsti te hemoglobina A1c. Na ukupnom uzorku dobivena je statistički značajna korelacija između rezultata na Upitniku i hemoglobina A1c. Upitnik o problematičnim područjima u šećernoj bolesti je kratak upitnik kojeg je lako primjeniti i korigirati. Daje nam podatak o emocionalnim poteškoćama vezanim uz šećernu bolest. Visoko je pouzdan, u osnovi mu je jedan generalni faktor emocionalne prilagodbe te korelira s hemoglobinom A1c koji je pokazatelj uspješnosti regulacije šećerne bolesti.

Item Type: Diploma Thesis
Uncontrolled Keywords: zdravstvena psihologija, šećerna bolest, inzulin, oralni hipoglikemici, dijeta, psihološka prilagodba šećernoj bolesti, Upitnik o problematičnim područjima u šećernoj bolesti
Subjects: Psychology > Zdravstvena psihologija
Psychology > Psihometrija
Departments: Department of Psychology
Supervisor: Tadinac, Meri
Date Deposited: 30 Oct 2006
Last Modified: 07 Dec 2016 11:58
URI: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/146

Actions (login required)

View Item View Item