Knjižnica Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Faculty of Humanities and Social Sciences Institutional Repository

Odnos maskulinosti, femininosti te nekih sociodemografskih varijabli sa lokusom kontrole

Downloads

Downloads per month over past year

Brnić, Petra. (2002). Odnos maskulinosti, femininosti te nekih sociodemografskih varijabli sa lokusom kontrole. Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of Psychology. [mentor Ivanec, Dragutin].

[img]
Preview
PDF (Croatian)
Download (346kB) | Preview

Abstract

U ovom su istraživanju ispitivane spolne razlike u lokusu kontrole te se pokušalo utvrditi jesu li one povezane s različitom socijalizacijom muškaraca i žena u pogledu maskulinih i femininih osobina, odnosno jesu li povezane s usvojenom spolnom ulogom. Sto šest studenta i 155 studentica ispunjavalo je Bem inventar spolne uloge (BSRI) i Rotterovu skalu internalnosti/eksternalnosti (RI-E). U obzir su uzeta i neka sociodemografska obilježja (dob, materijalni status te obrazovanje oca i majke). Sudionici su na temelju medijana na skalama maskulinosti i femininosti BSRI-a svrstani u u jednu od četiri kategorije spolne uloge: maskulinu, femininu, androginu i nediferenciranu te se gledao njihov rezultat na skali RI-E. Rezultati su pokazali da postoje spolne razlike u lokusu kontrole i to u smjeru veće eksternalnosti žena. Međutim, sudionici različite spolne uloge ne razlikuju se statistički značajno u rezultatu na skali internalnosti/eksternalnosti što znači da se veća eksternalnost žena ne može se pripisati tome da su one uglavnom usvojile žensku spolnu ulogu, a muškarci mušku. Dodatno su se maskulinost i femininost zadržale kao kontinuirane varijable te se, zajedno sa sociodemografskim varijablama, gledao njihov nezavisan doprinos u objašnjenju rezultata na skali RI-E. Najboljim prediktorom pokazao se spol i to u smjeru veće eksternalnosti žena. Veću eksternalnost prognozira i viši stupanj femininosti, niži stupanj maskulinosti i niži materijalni status, koji nije povezan sa eksternalnosti već djeluje kao supresor femninosti i spola. Obrazovanje roditelja i dob sudionika nisu se pokazali značajnim prediktorima rezultata na skali RI-E. Na temelju dobivenih rezultata ne može se zaključiti da se spolne razlike u lokusu mogu isključivo objasniti različitom socijalizacijom muškaraca i žena u pogledu poticanja razvoja maskulinih odnosno femininih osobina.

Item Type: Diploma Thesis
Uncontrolled Keywords: spol, spolna uloga, maskulinost, femininost, lokus kontrole, internalnost/eksternalnost, sociodemografske varijable
Subjects: Psychology > Psihologija ličnosti
Departments: Department of Psychology
Supervisor: Ivanec, Dragutin
Date Deposited: 17 Oct 2006
Last Modified: 09 Jul 2014 14:06
URI: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/19

Actions (login required)

View Item View Item