Knjižnica Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Faculty of Humanities and Social Sciences Institutional Repository

Induciranje praznovjerja u laboratoriju

Downloads

Downloads per month over past year

Bulat, Hrvoje. (2005). Induciranje praznovjerja u laboratoriju. Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of Psychology. [mentor Ajduković, Dean].

[img]
Preview
PDF (Croatian)
Download (410kB) | Preview

Abstract

Originalnom eksperimentalnom metodom nastojalo se inducirati praznovjerje na uzorku 128 studenata psihologije. Nakon provedenog postupka, sudionici su statistički značajno čeće preferirali uvjetovanu "sretnu" boju. Iako malo vjerojatna, razmatra se i mogućnost utjecaja Rosenthalovog fenomena na rezultate. Pretpostavka da će sudionici početne razine obrazovanja na studiju psihologije statistički značajno čeće pokazati praznovjerno ponašanje od kolega sa starijih godišta studija nije potvrđena. Predlažu se konkretna poboljšanja korištene eksperimentalne metode. U svrhu povećanja unutrašnje i vanjske valjanosti u istraživanjima induciranja praznovjerja, poziva se na stvaranje realističnijih zadataka koji će kod sudionika izazvati vjerovanje u paranormalne efekte nekog ponašanja. Također se sugerira zahtijevati jednostavne odgovore umjesto dužih sekvenci aktivnosti. Upozorava se na potencijalnu vezu praznovjerja s motivom za postignućem.

Item Type: Diploma Thesis
Uncontrolled Keywords: eksperimentalna metoda, induciranje praznovjerja, "sretna" boja, razina obrazovanja na studiju psihologije, predložena poboljšanja, unutrašnja i vanjska valjanost, motiv za postignućem
Subjects: Psychology > Opća psihologija
Departments: Department of Psychology
Supervisor: Ajduković, Dean
Date Deposited: 17 Oct 2006
Last Modified: 09 Jul 2014 14:06
URI: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/21

Actions (login required)

View Item View Item