Knjižnica Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Faculty of Humanities and Social Sciences Institutional Repository

Primjena teorije razložite akcije u predikciji zalaganja za esperanto

Downloads

Downloads per month over past year

Drakula, Danijela. (2003). Primjena teorije razložite akcije u predikciji zalaganja za esperanto. Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of Psychology. [mentor Kamenov, Željka].

[img]
Preview
PDF (Croatian)
Download (589kB) | Preview

Abstract

Glavni cilj istraživanja bio je pomoću osnovnog modela razložite akcije ispitati mogućnost predviđanja zalaganja za esperanto na uzorku esperantista. Ispitivanje modela provedeno je na uzorku 125 sudionika oba spola, starosti od 15-84. godine. Najveći broj sudionika ispitan je u Zagrebu u okviru radnih sastanaka i klupskih okupljanja esperantista, a dio u drugim gradovima Hrvatske (Rijeka, Osijek, Varaždin, Đurđevac). Primijenjen je upitnik "Esperanto - 2001" konstruiran za potrebe ovog istraživanja, unutar kojeg se nalazi skala stavova za širenje esperanta izrađena u preliminarnom istraživanju na uzorku 49 studenata psihologije i 21 esperantiste. Rezultati su pokazali da: (1) Esperantisti imaju visoko pozitivne stavove prema širenju esperanta kao što je i očekivano, ali i da su posebno osjetljivi na pitanja koja se bave uvođenjem esperanta u strukture EU-a; (2) Esperantisti percipiraju malu socijalnu podršku okoline u širenju esperanta kao što je i očekivano, pri čemu esperantska zajednica ima najveća očekivanja u pogledu širenja esperanta, ali članovi nemaju razmjerno visoku motivaciju da očekivanjima i udovolje; (3) Provjera prediktivnosti zalaganja za širenje esperanta na temelju modela razložite akcije provedena je u odnosu na tri ponašanja: potpisivanje peticije, skupljanje potpisa peticije i odabir broja potpisa. Obzirom na malu osjetljivost mjera bihevioralne namjere i ponašanja, potpisivanje nije analizirano putem modela. Dobiveni rezultati su u skladu s modelom kod ispitivanja medijatorne uloge bihevioralne namjere za utjecaj stava na ponašanja. Posredni utjecaj norme na ponašanja nije dokazan zbog neznačajnosti norme u predviđanju rekodirane bihevioralne namjere i predviđanju odabira broja potpisa. Također je postignuta slaba prediktivnost skupljanja potpisa. Postavlja se pitanje opravdanosti upotrebe peticije pri predviđanju zalaganja za širenje esperanta.

Item Type: Diploma Thesis
Uncontrolled Keywords: stav-ponašanje, teorija razložite akcije, esperanto, stavovi i subjektivne norme vezani za širenje esperanta, peticija
Subjects: Psychology > Socijalna psihologija
Departments: Department of Psychology
Supervisor: Kamenov, Željka
Date Deposited: 17 Oct 2006
Last Modified: 02 Dec 2016 13:13
URI: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/31

Actions (login required)

View Item View Item