Knjižnica Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Faculty of Humanities and Social Sciences Institutional Repository

Socijalno poželjno odgovoranje u različitim modalitetima prezentacije čestica i njegova povezanost s osobinama ličnosti

Downloads

Downloads per month over past year

Fastić-Pajk, Ivana. (2005). Socijalno poželjno odgovoranje u različitim modalitetima prezentacije čestica i njegova povezanost s osobinama ličnosti. Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of Psychology. [mentor Jerneić, Željko].

[img]
Preview
PDF (Croatian)
Download (268kB) | Preview

Abstract

Problem socijalno poželjnog odgovaranja jedan je od problema u psihologijskoj praksi. Budući da su računala postala svakodnevno radno okruženje velikog broja djelatnosti, pa tako i psihologije, ovaj rad pokušava odgovoriti na pitanje mijenja li se u računalnoj verziji upitnika i različitim načinima prezentacije čestica socijalna poželjnost odgovaranja te u kakvom je odnosu s dimenzijama ličnosti. Rad se temelji na Paulhusovom modelu socijalne poželjnosti, prema kojem se ona sastoji od dvije dimenzije: samozavaravanja i upravljanja dojmovima. Ispitanici, studenti psihologije (N=80), su rješavali upitnik sastavljen od Paulhusovih skala za mjerenje samozavaravanja, upravljanja dojmovima te L-skale EPQ-a, i Goldbergov IPIP 100 upitnik ličnosti, zasnovan na Big-five modelu ličnosti. Upitnici su rješavani na tri načina: u verziji papir-olovka, kompjuteriziranoj verziji identičnoj onoj papir-olovka, te kompjuteriziranoj verziji s pojedinačnom prezentacijom čestica. Pokazalo se da se rezultati na skali upravljanja dojmovima statistički značajno razlikuju s obzirom na način prezentacije čestica, a za rezultate na skalama samozavaravanja i L-skali nema razlike. Promatrajući povezanost pet faktora ličnosti u odnosu na socijalno poželjno odgovaranje, rezultati su pokazali značajnu povezanost rezultata na L-skali i upravljanja dojmovima sa Savjesnoću, dok su rezultati na dimenziji samozavaravanja povezani s Ekstraverzijom, Intelektom i Neuroticizmom.

Item Type: Diploma Thesis
Uncontrolled Keywords: desirability, impression management, self deception, Internet, computer-based questionnaires, presentation method of items, personality questionnaire
Subjects: Psychology > Psihologija ličnosti
Psychology > Psihometrija
Departments: Department of Psychology
Supervisor: Jerneić, Željko
Date Deposited: 18 Sep 2008
Last Modified: 09 Jul 2014 14:06
URI: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/37

Actions (login required)

View Item View Item