Knjižnica Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Faculty of Humanities and Social Sciences Institutional Repository

Neke metrijske karakteristike pet-faktorskog inventara ličnosti

Downloads

Downloads per month over past year

Jurić, Jelena. (2003). Neke metrijske karakteristike pet-faktorskog inventara ličnosti. Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of Psychology. [mentor UNSPECIFIED].

[img]
Preview
PDF (Croatian)
Download (361kB) | Preview

Abstract

U ovdje prikazanom istraživanju ispitane su neke metrijske karakteristike hrvatskog prijevoda Five-Factor Personality Inventory-a (FFPI) a koji je razvijen u okviru nizozemske leksičke analize. Provedena je sekundarna analiza rezultata prikupljenih na ukupno 680 ispitanika prosječne dobi 19 godina. Osim FFPI-a, dio ispitanika je ispunjavao i NEO-PI-R Coste i McCraea te Eysenckov EPQ upitnik ličnosti. Dobiveni rezultati ukazuju na visoku pouzdanost pet skala upitnika, što je u skladu s očekivanjima. Faktorska analiza procjena i samoprocjena nije potvrdila očekivanu pet-faktorsku strukturu, već je ekstrahirano šest faktora. U svrhu usporedbe ove dvije faktorske strukture (samoprocjena i procjena) izračunat je i koeficijenti kongruentnosti za svaki od šest faktora. Za četiri faktora su koeficijenti zadovoljavajuće visoki, dok su nešto niži za dva faktora. Rezultati ispitivanja konvergentne valjanosti upitnika prema revidiranom NEO-PI upitniku Coste i McCraea te prema Eysenckovom EPQ upitniku ukazuju na dobru konvergentnu valjanost. Utvrđena je i povezanost između samoprocjena i procjena ispitanika od strane bliske osobe. Korelacije su za sve skale pozitivne i statistički značajne.

Item Type: Diploma Thesis
Uncontrolled Keywords: leksički pristup, AB5C model, Pet-faktorski inventar ličnosti, pouzdanost, faktorska valjanost, konvergentna valjanost
Subjects: Psychology > Psihometrija
Departments: Department of Psychology
Date Deposited: 19 Oct 2006
Last Modified: 02 Dec 2016 13:13
URI: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/60

Actions (login required)

View Item View Item