Vrkljan, Margareta A.. (2015). Cultural specific items in international communication. Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of East Slavic Languages and Literature. [mentor Vidmarović, Natalija].
PDF
(Croatian)
- Registered users only
Download (471kB) | Request a copy |
Abstract
Tema ovog diplomskog rada prijevod je i analiza neprevodivosti, odnosno kulturnospecifičnih pojmova iz ruskoga na hrvatski jezik kroz prijevod nekoliko poglavlja iz knjige Petra Vajlja i Aleksandra Genisa, Русская кухня в изгнании. U teorijskom smo dijelu kulturu definirali kao nešto što se ne može odijeliti od međujezične komunikacije i koja se shodno tome isprepliće s prevođenjem te smo objasnili ulogu prevoditelja kao posrednika između kultura. U drugom smo dijelu kroz odabrana poglavlja iz knjige predstavili brojne neprevodivosti na temu hrane, odnosno jela koja pripadaju ruskoj nacionalnoj kuhinji. Pokušali smo prikazati ruski narod u cjelini, njegovu svakodnevicu i kulturu tako da smo različitim metodama prevođenja prilagođavali prijevod hrvatskom čitatelju. S obzirom na kulturne reference, prevoditelj mora razumjeti ne samo rusku, već i hrvatsku kulturu te stalno razmišljati o receptorima prijevoda i balansirati između principa "pripitomljavanja" i "otuđenja" prijevoda. Treći dio ovog rada bavi se analizom prijevoda u kojem dajemo primjere uporabe svake prevodilačke metode. U svakom će prijevodu doći do neizbježnih gubitaka različite vrste, ali uvijek trebamo razmišljati o svrsi teksta i publici, a na prevoditelju je da zadrži najvažnije karakteristike izvornog teksta.
Item Type: | Diploma Thesis |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | kulturno-specifični pojmovi, metode prevođenja, prijevod kulinarskih pojmova, leksičke neprevodive jedinice, prijevod frazeologizama, ciljni jezik, izvorni jezik |
Subjects: | Slavic languages and literatures > East Slavic languages and literatures - Russian |
Departments: | Department of East Slavic Languages and Literature |
Supervisor: | Vidmarović, Natalija |
Date Deposited: | 06 Jun 2017 13:22 |
Last Modified: | 06 Jun 2017 13:22 |
URI: | http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/8860 |
Actions (login required)
View Item |