Knjižnica Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Faculty of Humanities and Social Sciences Institutional Repository

Informacijska pismenost u kurikulumu za nastavni predmet informatike u Republici Hrvatskoj

Downloads

Downloads per month over past year

Zubčić, Matea. (2018). Informacijska pismenost u kurikulumu za nastavni predmet informatike u Republici Hrvatskoj. Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of Information Science. [mentor Špiranec, Sonja and Lasić-Lazić, Jadranka].

[img] PDF (Croatian) - Registered users only
Download (1MB) | Request a copy

Abstract

Rad ima za cilj dati pregled cjelokupne strukture odgojno-obrazovnog procesa navodeći ključne didaktičke pojmove. Kao glavni didaktički pojam kojem je rad orijentiran jest kurikulum. Unutar kurikuluma, definirane su odgojno-obrazovne zadaće, vrijednosti, ciljevi poučavanja ali i ishodi učenja koji se tiču prije svega razvoja širokog kompetencijskog spektra kod učenika, kao aktivnog sudionika odgojno-obrazovnog procesa. U radu je također definirana sintagma društva znanja i informacijskog društva s ciljem naglašavanja kompetencija i aktivnosti potrebnih pojedincu za snalaženje u prenatrpanom informacijskom okruženju. Definicija informacijske pismenosti usmjerena je također kompetencijskom pristupu, pristupu koji bi u velikoj mjeri omogućio njenu integraciju unutar nastavnog procesa. Da bi se sve društvene i tehnološke promjene uspješno integrirale unutar odgojno-obrazovnih dokumenata, a kasnije i ostvarile unutar nastavnog procesa, potrebna je prilagodba metoda i tehnika poučavanja; stoga rad ima za cilj promotriti i analizirati promjene koje su se javile u ideji ostvarivanja odgojno-obrazovnih ciljeva nastave informatike, unutar domene informacijskog opismenjivanja.

Item Type: Diploma Thesis
Uncontrolled Keywords: odgojno-obrazovni proces, nastava, kurikulum, učenik, informacijska pismenost,digitalna pismenost, informacija, društvo znanja, informatika, integracija
Subjects: Information sciences > Social-humanistic informatics
Departments: Department of Information Science
Supervisor: Špiranec, Sonja and Lasić-Lazić, Jadranka
Date Deposited: 28 Aug 2018 14:02
Last Modified: 28 Aug 2018 14:02
URI: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/10182

Actions (login required)

View Item View Item