Knjižnica Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Faculty of Humanities and Social Sciences Institutional Repository

Organizacija i struktura znanstvenih tekstova kroz povijest : od tablice do tableta

Downloads

Downloads per month over past year

Hebrang Grgić, Ivana. Organizacija i struktura znanstvenih tekstova kroz povijest : od tablice do tableta. [Manuscript or preprint] (In Press)

[img] HTML (Croatian)
Download (46kB)

Abstract

Rad se bavi organizacijom tekstova, prvenstveno znanstvenih, od najstarijih zapisa na glinenim pločicama pa do novih mogućnosti koje nudi elektronička sredina. Prikazuje se povezanost tehnološkog, znanstvenog i društvenog razvitka na primjeru organizacije teksta i korištenja materijala za pisanje. Iako je moderna znanost definirana tek u 17. stoljeću, otkrića je bilo i ranije i ona su zapisivana na različite načine. Opisuju se materijali za pisanje, objašnjavaju se oblici knjige kroz povijest te sama organizacija teksta. Navode se i primjeri znanstvenih tekstova zapisanih na pločicama, papirusu, pergameni, papiru i u elektroničkom obliku. Osim tekstova, važan sastavni dio znanstvenih radova su ilustracije koje se u ponekim knjigama osim znanstvenog imaju i umjetnički karakter. Uz navođenje primjera u radu se donose i poveznice na digitalizirane primjerke znanstvenih tekstova. Za znanstvenu su komunikaciju važni znanstveni časopisi koji počinju izlaziti 1665. godine. Opisuje se njihova struktura u početnim godinama izlaženja te se naglašava važnost časopisa koji su do danas ostali najvažniji komunikacijski kanal u znanosti. Rad obrađuje i pitanje aproprijacije tekstova u razdobljima prelaska iz rukopisne u tiskanu knjigu, ali i iz tiskane u elektroničku. Elektronička sredina nudi niz novih mogućnosti koje mogu unaprijediti znanstvenu komunikaciju.

Item Type: Manuscript or preprint
Uncontrolled Keywords: organizacija teksta, znanstvena komunikacija, povijest knjige, unaprijeđena publikacija
Subjects: Information sciences > Librarianship
Information sciences > Book and publishing
Departments: Department of Information Science
Department of Information Science > Chair of librarianship
Department of Information Science > Chair of book and publishing
Additional Information: Rad je prihvaćen za objavljivanje u zborniku radova: Knjiga i društvo : drugi međunarodni znanstveni skup : zbornik radova / uredila Katarina Lozić Knezović. Split : Filozofski fakultet : Književni krug ; Zagreb : Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, 2018.
Date Deposited: 27 Sep 2018 08:07
Last Modified: 27 Sep 2018 08:07
URI: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/10194

Actions (login required)

View Item View Item