Knjižnica Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Faculty of Humanities and Social Sciences Institutional Repository

Odnos sigurnosti i zaštite podataka

Downloads

Downloads per month over past year

Boban, Ivan. (2018). Odnos sigurnosti i zaštite podataka. BSc thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of Information Science. [mentor Lopina, Vjera].

[img]
Preview
PDF (Croatian)
Download (479kB) | Preview

Abstract

U današnjem vremenu gdje nam je privatnost pod konstantnom opasnošću, potreba da ju zaštitimo je sve veća, a načini napada postaju sve više raznovrsniji. U ranim danima Interneta svi smo bili upozoravani kako ne bismo smjeli osobne podatke ostavljati na Internetu, no s evolucijom društva i napretkom tehnologije, pogotovo Interneta i mobilnih telefona, ti podatci su veoma lako dostupni. Suvremeni život se veoma bazira na konstantom interakcijom sa svijetom, te radi toga različiti podatci su dostupni svima koji će uložiti trud da ih pronađu. Upravo iz tog razloga web-stranice, različite aplikacije i usluge su morale povećati mjere sigurnosti u sklopu svojih usluga. Razvojem enkripcije naša privatnost na Internetu je višestruko povećana, a naši podatci sve više i više zaštićeni. No unatoč tome pristup tim podatcima je još uvijek veoma velika rasprava između samih pružatelja usluga i državnih ustanova koje žele imati posebna prava pristupu našim podatcima. Najkontroverzniji slučaj gdje su državne institucije zahtijevale posebna prava je spor između FBI-a ( eng. FederalBureauofInvestigation) i Apple-a.

Item Type: BSc thesis
Uncontrolled Keywords: sigurnost podataka, zaštita podatka, FBI–Apple spor oko enkripcije,Clipper čip,PRISM program,Zakonske regulative za nadzor građana
Subjects: Information sciences > Social-humanistic informatics
Departments: Department of Information Science
Supervisor: Lopina, Vjera
Date Deposited: 25 Sep 2018 13:21
Last Modified: 25 Sep 2018 13:21
URI: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/10241

Actions (login required)

View Item View Item