Knjižnica Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Faculty of Humanities and Social Sciences Institutional Repository

'Gospoda Glembajevi': drama kao balet (Vizualni i neverbalni aspekti scenske izvedbe na primjeru baleta 'Gospoda Glembajevi' Lea Mujića)

Downloads

Downloads per month over past year

Brkljačić, Marta. (2018). 'Gospoda Glembajevi': drama kao balet (Vizualni i neverbalni aspekti scenske izvedbe na primjeru baleta 'Gospoda Glembajevi' Lea Mujića). Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of Comparative Literature. [mentor Čale Feldman, Lada].

[img]
Preview
PDF (Croatian)
Download (672kB) | Preview

Abstract

Ovaj rad bavi se problematikom adaptacije, odnosno prijenosa predloška iz jednog umjetničkog medija u drugi na konkretnom primjeru prijenosa dramsko-proznog predloška (drama Gospoda Glembajevi i prozni fragment O Glembajevima) u medij baletne scenske izvedbe. Prijenosom predloška iz jednog umjetničkog medija u drugi ostvaruje se adaptacija. Pojam adaptacije obuhvaća novonastalo djelo (koje je ujedno i jedinstveno i ponovljeno) i proces njegova nastanka (činove interpretacije i kreacije). Komparativnom analizom baletnog uprizorenja Krležine drame Gospoda Glembajevi koreografa i redatelja Lea Mujića razmatra se pitanje semantičke ekvivalentnosti predloška i njegove adaptacije u okvirima semiotike kazališta i teorije drame s naglaskom na vizualnim i neverbalnim aspektima scenske izvedbe kao ključnim elementima u komunikaciji između konkretnog adaptiranog djela i publike, ali i kao ključnim elementima koji sačinjavaju njegovu adaptaciju. Balet Gospoda Glembajevi ističe totalitet kazališne izvedbe i ples kao samostalnu umjetnost te maksimalno izražava vizualnost i scensku opredmećenost Krležinih tekstualnih predložaka, a posebno drame Gospoda Glembajevi koja u sebi nosi totalitet kazališne predstave (kazališnog znaka) i ističe vlastitu kazališnost, što joj omogućuje čak i kazališnu adaptaciju koja isključuje izgovorenu riječ.

Item Type: Diploma Thesis
Uncontrolled Keywords: adaptacija, Gospoda Glembajevi, drama, balet, Leo Mujić, Miroslav Krleža
Subjects: Comparative literature
Departments: Department of Comparative Literature
Supervisor: Čale Feldman, Lada
Date Deposited: 02 Nov 2018 11:13
Last Modified: 02 Nov 2018 11:13
URI: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/10441

Actions (login required)

View Item View Item