Knjižnica Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Faculty of Humanities and Social Sciences Institutional Repository

Kvaliteta braka i neke sociodemografske varijable

Downloads

Downloads per month over past year

Vrhovski, Tihana. (2004). Kvaliteta braka i neke sociodemografske varijable. Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of Psychology. [mentor Lugomer Armano, Goranka].

[img]
Preview
PDF (Croatian)
Download (428kB) | Preview

Abstract

Cilj rada je ispitivanje povezanosti nekih sociodemografskih varijabli i procjena kvalitete braka. Istraživanje je provedeno na uzorku od 248 osoba (105 muškaraca i 143 žene) koji žive u braku. Korištene su sociodemografske varijable dob, spol, obrazovni status sudionika, mjesečna razina obiteljskih primanja, razlike u zaradi supružnika, dužina predbrače veze, dužina braka u godinama i broj djece. Sudionici su popunili Upitnik o osobnim podacima i Skalu partnerske prilagodbe. Kvaliteta braka definirana je ukupnim rezultatom na Spanierovoj skali partnerske prilagodbe (DAS- dyadic adjustment scale, Spanier, 1979.), koja je prvi puta prevedena i korištena u Hrvatskoj. Faktorskom analizom utvrđeno je postojanje jednog glavnog faktora nazvanog kvaliteta braka. Pouzdanost skale je visoka. Dobiveno je da pri procjeni kvalitete braka ne postoje spolne razlike, ali da procjene kvalitete braka opadaju s dobi kod muškaraca, viša su kod muškaraca s nižim stupnjem formalnog obrazovanja, viša su kod obitelji s ispodprosječnom razinom mjesečnih primanja pri čemu nije važno zarađuju li supružnici jednako. Nije nađena razlika u procjenama kvalitete braka kod ljudi s različitom dužinom predbračne veze. Procjene kvalitete braka opadaju s trajanjem braka, a brakove su kvalitetnijima procijenile osobe koje nemaju djece.

Item Type: Diploma Thesis
Uncontrolled Keywords: kvaliteta braka, zadovoljstvo brakom, prilagodba partnera, Spanierova skala partnerske prilagodbe (DAS), sociodemografske varijable
Subjects: Psychology > Socijalna psihologija
Departments: Department of Psychology
Supervisor: Lugomer Armano, Goranka
Date Deposited: 30 Oct 2006
Last Modified: 02 Dec 2016 13:15
URI: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/105

Actions (login required)

View Item View Item