Knjižnica Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Faculty of Humanities and Social Sciences Institutional Repository

Sculptoral works by Antonio Michelazzi and Sebastiano Petruzzi in Zagreb

Downloads

Downloads per month over past year

Novak, Dajana. (2018). Sculptoral works by Antonio Michelazzi and Sebastiano Petruzzi in Zagreb. Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of Art History. [mentor Šourek, Danko].

[img]
Preview
PDF (Croatian)
Download (2MB) | Preview

Abstract

Zagrebačka katedrala je tokom XVIII. stoljeća opremana mramornim oltarima, a među njima se nalaze i oni čiji su autori bili dvojica kipara iz Rijeke – Antonio Michelazzi i Sebastiano Petruzzi. Michelazzijev ugovor za izgradnju kapele i oltara sv. Jurja u zagrebačkoj katedrali označava početak suradnje između kaptolskih naručitelja i riječkih majstora. Njegova je radionica zaslužna za prenošenje suvremenih venecijanskih altarističkih rješenja na naše prostore. Obnova katedrale koja je uslijedila nakon potresa 1880. godine značila je i premještaj oltara u Župnu crkvu bl. Augustina Kažotića u Lupoglav kraj Dugog Sela gdje se i danas nalazi. Nakon Michelazzijeve smrti, Sebastiano Petruzzi sa svojom radionicom nastavlja suradnju sa zagrebačkim naručiteljima pa je tako izradio oltar sv. Jeronima, oltar sv. Franje Serafijskoga, oltar sv. Ivana Nepomuka, oltar Marije Pomoćnice, a pripisuje mu se i kip anđela na propovjedaonici u crkvi sv. Marije na Dolcu. Svaki od tih oltara izrađen je od kombinacije raznobojnih mramora, a Petruzzijev je stil karakteriziran kombinacijom baroknih, klasicističkih i rokoko elemenata.

Item Type: Diploma Thesis
Uncontrolled Keywords: Antonio Michelazzi, Sebastiano Petruzzi, mramorni oltari, Zagrebačka katedrala, barok, sculptor fluminensis
Subjects: History of art
Departments: Department of Art History
Supervisor: Šourek, Danko
Date Deposited: 06 Nov 2018 10:03
Last Modified: 06 Nov 2018 10:03
URI: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/10501

Actions (login required)

View Item View Item