Knjižnica Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Faculty of Humanities and Social Sciences Institutional Repository

Simón Bolívar: od ideje do slobode

Downloads

Downloads per month over past year

Freja, Irena. (2018). Simón Bolívar: od ideje do slobode. Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of Roman Languages and Literature. [mentor Polić-Bobić, Mirjana].

[img]
Preview
PDF (Español)
Download (577kB) | Preview

Abstract

U ovom radu izlaže se složeni proces kroz koji je prošao Simón Bolívar, zajedno sa svojim pretečama i suvremenicima, kako bi ostvario nezavisnost Venezuele, Nove Granade (Kolumbije), Ekvadora, Perua i Bolivije. Prvi dio rada pregled je povijesnog konteksta koji je prethodio ratovima za nezavisnost, kao naprimer Industrijska revolucija Velike Britanije, prosvjetiteljstvo, emancipacija Sjedinjenih Američkih Država od Ujedinjenog Kraljevstva, potom Francuska revolucija, te, kao najvažniji čimbenik, Napoleonova invazija Španjolske. Drugi dio rada uvodi ličnost Simóna Bolívara, poznatog Osloboditelja spomenutih zemalja. Počevši od njegova djetinjstva i obrazovanja, potom sagledavajući sve uvjete i rezultate njegovih vojnih pothvata u dugoj borbi protiv Španjolaca, bazirajući se prvenstveno na njegovim spisima (Manifest iz Cartagene, Pismo s Jamajke, Diskurs iz Angosture), objašnjava se Bolivarova ideologija, osnivanje nekoliko novih republika, sve do njegova razočaranja u politiku Novoga svijeta, te, konačno, njegove smrti.

Item Type: Diploma Thesis
Uncontrolled Keywords: Simón Bolívar, Francisco de Miranda, ratovi za nezavisnost kolonija, Manifest iz Cartagene, Pismo s Jamajke, Diskurs iz Angosture, Venezuela, Kolumbija
Subjects: Romance languages and literatures > Spanish Language and Literature
Departments: Department of Roman Languages and Literature
Supervisor: Polić-Bobić, Mirjana
Date Deposited: 11 Feb 2019 09:56
Last Modified: 11 Feb 2019 09:56
URI: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/10877

Actions (login required)

View Item View Item