Knjižnica Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Faculty of Humanities and Social Sciences Institutional Repository

Uloga materinskog jezika u procesu usvajanja španjolskog kao stranog jezika

Downloads

Downloads per month over past year

Žnidarić, Tomislav. (2018). Uloga materinskog jezika u procesu usvajanja španjolskog kao stranog jezika. Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, UNSPECIFIED. [mentor Polić-Bobić, Mirjana and Jelić, Andrea-Beata].

[img] PDF (Español) - Registered users only
Download (626kB) | Request a copy

Abstract

Cilj ovog diplomskog rada jest istražiti iskustva i percepcije studenata o ulozi i utjecaju hrvatskog kao materinskog jezika na njihov proces usvajanja španjolskog kao stranog jezika te utvrditi koliko se rezultati podudaraju sa teorijama o važnosti i utjecaju materinskog na učenje stranog jezika. U teorijskom dijelu rada definiraju se neki temeljni pojmovi iz područja kontrastivne lingvistike vezani uz tezu utjecaja materinskog na proces usvajanja stranog jezika, poput kontrastivne analize, analize pogrešaka te međujezika kao osnovnih teorija u području usvajanja stranog jezika. Razmatra se koliko su te teorije doprinijele i koliko imaju uporište u stvarnoj primjeni na usvajanje stranog jezika. U drugom dijelu navode se primjeri uloge i utjecaja materinskog jezika na usvajanje stranog te fenomena jezičnog transfera i interferencije. Objašnjava se razlika između ta dva pojma, te se daje pregled njihovih tipologija i klasifikacija, navode se čimbenici koji na njih utječu te kakve mogu biti eventualne pedagoške implikacije. U posljednjem poglavlju toerijskog dijela rada navode se primjeri utjecaja raznih materinskih jezika na usvajanje španjolskog kao stranog jezika, uz analizu saznanja o hrvatskim učenicima. U istraživačkom dijelu rada prikazuju se rezultati istraživanja provedenog sa studentima španjolskog na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u kojem se ispituju iskustva i percepcije studenata o utjecaju hrvatskog kao materinskog jezika na njihov proces usvajanja španjolskog kao stranog jezika. Pomoću ankete, ispitalo se postojanje pozitivnog i negativnog utjecaja materinskog jezika na usvajanje gramatike i vokabulara španjolskog te kako se to odražava na četiri jezične vještine (slušanje, govor, čitanje, pisanje). Rezultati se uspoređuju s drugim saznanjima iz područja o utjecaju materinskog jezika kako bi se utvrdile sličnosti i razlike.

Item Type: Diploma Thesis
Uncontrolled Keywords: materinski jezik (L1), španjolski kao strani jezik (ELE), kontrastivna lingvistika, jezični transfer, jezična interferencija
Subjects: Romance languages and literatures > Spanish Language and Literature
Supervisor: Polić-Bobić, Mirjana and Jelić, Andrea-Beata
Date Deposited: 27 Feb 2019 12:56
Last Modified: 27 Feb 2019 12:56
URI: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/10971

Actions (login required)

View Item View Item