Knjižnica Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Faculty of Humanities and Social Sciences Institutional Repository

Sartre: ljepota očaja

Downloads

Downloads per month over past year

Zgurić, Ante. (2011). Sartre: ljepota očaja. Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of Philosophy. [mentor Veljak, Lino and Stamenković, Barbara].

[img]
Preview
PDF (Croatian)
Download (246kB) | Preview

Abstract

Ideja ove disertacije je bila prikazati sve pozitivne odlike Sartreova egzistencijalizma,koji je često puta krivo interpretiran i stavljan u kategoriju „filozofije očaja“. U toj namjeri potrebno je bilo proučiti osnove Sartreova egzistencijalizma koji svoje korijenje vuku u ontološko-fenomenološkoj spekulaciji počevši od Husserla, tj. njegove fenomenološke redukcije, te Heideggera, odnosno njegove fundamentalne ontologije. Također, bitno je bilo ustvrditi i glavne postavke ateističkog koncepta Sartreovog egzistencijalizma, koji smo izveli iz njegove kritike teističkog koncepta Karla Jaspersa te drugih predstavnika teističkog egzistencijalizma (Buber i Marcel), da bismo na temelju tih postavki došli do pesimistične slike Sartreovog egzistencijalizma, odnosno apsurdnosti ljudske egzistencije, koji se očituje u nemogućnosti sinteze čovjekov egzistencije kao bitka-u-sebi i bitka-za-sebe. Nadalje, kroz aspekte „vremenitosti“ i „bitka-za-drugoga“, dan je daljnji opis Sartreova pesimizma iz koje će proizaći i određene poveznice s aktualnom društvenom situacijom koja se javlja kao konformistička slika pojedinca koji svoje vlastite mogućnosti i sposobnosti zamjenjuje onim društveno diktiranima. Naposljetku, iz takvog prikaza nemoći i pesimizma čovjeka, cilj je bio preokrenuti takvu sliku na način da se upravo iz vlastitih mogućnosti i prvenstveno spoznaje egzistencije kao takve čovjek pokuša ostvariti, odnosno aktualizirati kao biće koje može preuzeti odgovornost na sebe, odnosno biti odgovoran za sebe, a ne prepuštati se patvorenim vrijednostima kojima je svakodnevno izložen. Upravo se iz toga nazire navedeni optimizam i ljepota proizašla iz očaja ljudske spoznaje o surovosti i mučnini egzistencije.

Item Type: Diploma Thesis
Uncontrolled Keywords: fenomenologija, egzistencija, sloboda, bitak-u-sebi, bitak-za-sebe, tjeskoba, bitak-za-drugoga, vremenitost, teistički egzistencijalizam, ateistički egzistencijalizam, optimizam.
Subjects: Philosophy
Departments: Department of Philosophy
Supervisor: Veljak, Lino and Stamenković, Barbara
Date Deposited: 24 Apr 2019 13:33
Last Modified: 24 Apr 2019 13:33
URI: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/11166

Actions (login required)

View Item View Item