Knjižnica Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Faculty of Humanities and Social Sciences Institutional Repository

Ispitivanje eksplicitnih i implicitnih etničkih predrasuda

Downloads

Downloads per month over past year

Laketa, Sunčana. (2004). Ispitivanje eksplicitnih i implicitnih etničkih predrasuda. Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of Psychology. [mentor Ajduković, Dean].

[img]
Preview
PDF (Croatian)
Download (437kB) | Preview

Abstract

Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi odnos između eksplicitnih i implicitnih etničkih predrasuda na uzorku studenata hrvatske nacionalnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Vodeći se teorijama dualnog procesa koji razdvajaju automatske (implicitne, nesvjesne i nenamjerne) i kontrolirane (eksplicitne, svjesne i namjerne) procese u podlozi ljudskog procesiranja informacija, u ovom radu se ispituje razlika između automatskih i kontroliranih procesa na način na koji se oni primjenjuju na procese stereotipiziranja i stvaranja predrasuda. Koristeći se subliminalnim udešavanjem osobnim imenima Hrvata i Bošnjaka muslimanske vjeroispovijesti, nastojali smo ispitati predrasude i stereotipe prema ovim etničkim skupinama na automatskoj razini, odnosno pri smanjenom utjecaju kontroliranih procesa. Implicitne predrasude su definirane kao stupanj negativnosti izražen prema osobi opisanoj u dvosmislenoj priči koja je uslijedila kao zadatak stvaranja dojma. Rezultati su pokazali da osobe bez i sa izraženim eksplicitnim predrasudama prema Bošnjacimamuslimanima (definiranih preko upitnika samoprocjene socijalne distance prema toj etničkoj skupini) se također razlikuju i na mjeri implicitnih predrasuda i to tako da osobe s izraženim predrasudama više iskazuju favoriziranje vlastite grupe (Hrvati) u odnosu na osobe bez predrasuda. Zaključeno je da su automatske stereotipne asocijacije osoba donekle sukladne sa njihovim kontroliranim odgovorima. Uz to, ispitivane su spolne razlike u implicitnim (i eksplicitnim) predrasudama i nađeno je da muškarci pokazuju manje negativne implicitne predrasude prema Bošnjacima u odnosu na žene, dok na eksplicitnim predrasudama razlike u spolu nije bilo.

Item Type: Diploma Thesis
Uncontrolled Keywords: teorije dualnog procesa, automatski (nenamjerni, nesvjesni) procesi, kontrolirani (namjerni, svjesni) procesi, subliminalno udešavanje, implicitne i eksplicitne predrasude i stereotipi, predrasude prema Bošnjacima muslimanske vjeroispovijesti, vanjska grupa, vlastita grupa, spolne razlike
Subjects: Psychology > Socijalna psihologija
Departments: Department of Psychology
Supervisor: Ajduković, Dean
Date Deposited: 30 Oct 2006
Last Modified: 02 Dec 2016 13:16
URI: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/159

Actions (login required)

View Item View Item