Knjižnica Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Faculty of Humanities and Social Sciences Institutional Repository

Deduktivno i induktivno zaključivanje kod osnovnoškolske djece

Downloads

Downloads per month over past year

Bikić, Zinka. (2004). Deduktivno i induktivno zaključivanje kod osnovnoškolske djece. Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of Psychology. [mentor Ivanec, Dragutin].

[img]
Preview
PDF (Croatian)
Download (416kB) | Preview

Abstract

Ovim istraživanjem željeli smo ispitati razvijenost deduktivnog i induktivnog zaključivanja kod djece u trećim, četvrtim i petim razredima osnovne škole. Detaljan pregled literature pokazao je da mnogi kontekstualni faktori utječu na uspjeh djece u rješavanju zadataka zaključivanja. U ovom istraživanju od posebnog nam je interesa bilo ispitati da li i kako način odgovaranja na deduktivne zadatke može utjecati na uspješnost u njihovom rješavanju. S druge strane, također nas je zanimalo razumiju li djeca ove dobi što su to nepotpuna i potpuna indukcija. Dobiveni rezultati su pokazali da način odgovaranja na deduktivne zadatke utječe na razinu postignuća, te da djeca u funkciji porasta kronološke dobi postaju postupno sve uspješnija u njihovom rješavanju. Također je utvrđeno da djeca ove dobi pokazuju začetke eksplicitnog razumijevanja nepotpune i potpune indukcije.

Item Type: Diploma Thesis
Uncontrolled Keywords: deduktivno zaključivanje, induktivno zaključivanje, nepotpuna indukcija, potpuna indukcija, kategorički silogizmi, razvoj eksplicitnog razumijevanja.
Subjects: Psychology > Razvojna psihologija
Departments: Department of Psychology
Supervisor: Ivanec, Dragutin
Date Deposited: 27 Mar 2007
Last Modified: 02 Dec 2016 13:16
URI: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/17

Actions (login required)

View Item View Item