Knjižnica Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Faculty of Humanities and Social Sciences Institutional Repository

Percepcija i stavovi studenata prema "učenju putem Interneta"

Downloads

Downloads per month over past year

Burger, Tomana. (2003). Percepcija i stavovi studenata prema "učenju putem Interneta". Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of Psychology. [mentor Vizek Vidović, Vlasta].

[img]
Preview
PDF (Croatian)
Download (2MB) | Preview

Abstract

U ispitivanju stavova studenata prema "učenju putem Interneta" i njihove percepcije "učenja putem Interneta", sudjelovala su 482 studenta koji studiraju na različitim fakultetima u okviru Sveučilišta u Zagrebu. Ciljevi istraživanja bili su sljedeći: ispitati navike studenata vezane uz rad na računalu i korištenje Interneta, ispitati stavove studenata prema "učenju putem Interneta", ispitati kako studenti percipiraju "učenje putem Interneta", a kako klasičnu nastavu te utvrditi povezanost između eksternalnosti i stava prema "učenju putem Interneta" te percepcije pojmova "učenja putem Interneta" i klasične nastave. Kada je riječ o navikama studenata vezanim uz rad na računalu i korištenje Interneta, pokazalo se da većina studenata posjeduje osnovnu korisničku razinu poznavanja rada na računalu kao i da većina studenata uspješno koristi sve Internet usluge. Studenti najčeće pristupaju Internetu nekoliko puta tjedno, a mjesto pristupanja je najčeće računalo od kuće. Svrha u koju studenti najčeće koriste Internet je primanje i slanje e-mailova. Većina studenata bi prihvatila mogućnost usvajanja nastavnih sadržaja "učenjem putem Interneta" i samo je mali udio njih već imao iskustva s takvim oblikom usvajanja nastavnih sadržaja. Vezano uz stav studenata prema "učenju putem Interneta", pokazalo se da studenti imaju blago negativan stav pri čemu su dobivene značajne razlike s obzirom na varijable vezane uz rad na računalu i korištenje Interneta. Uz navedeno, utvrđene su značajne povezanosti između stava i spremnosti prihvaćanja "učenja putem Interneta" te stava i posjedovanja prethodnog iskustva s istim. Ispitivanjem percepcije "učenja putem Interneta" u odnosu na klasičnu nastavu, pokazalo se da studenti pozitivnije percipiraju klasičnu nastavu u odnosu na "učenje putem Interneta" pri čemu su dobivene statistički značajne razlike na svim skalama semantičkog diferencijala, osim na skali "ugodno-neugodno". Isto tako, utvrđene su statistički značajne korelacije između percepcije klasične nastave i percepcije "učenja putem Interneta" s jedne strane i stava prema "učenju putem Interneta" s druge strane, te percepcije "učenja putem Interneta" i percepcije klasične nastave i prihvaćanja mogućnosti usvajanja nastavnih sadržaja "učenjem putem Interneta". Konačno, ispitana je povezanost između varijable eksternalnosti i stava prema "učenju putem Interneta" te percepcije istog kao i percepcije klasične nastave pri čemu se pokazalo da je eksternalnost statistički značajno povezana samo s percepcijom klasične nastave.

Item Type: Diploma Thesis
Uncontrolled Keywords: "učenje putem Interneta", navike vezane uz rad na računalu i korištenje Interneta, stav prema "učenju putem Interneta", percepcija "učenja putem Interneta", percepcija klasične nastave, eksternalnost
Subjects: Psychology > Školska psihologija
Psychology > Socijalna psihologija
Departments: Department of Psychology
Supervisor: Vizek Vidović, Vlasta
Date Deposited: 17 Oct 2006
Last Modified: 09 Jul 2014 14:06
URI: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/23

Actions (login required)

View Item View Item