Knjižnica Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Faculty of Humanities and Social Sciences Institutional Repository

Posvetno pismo Matije Grbića prijevodu Eshilova "Okovanog Prometeja"

Downloads

Downloads per month over past year

Karabaić, Iva. (1996). Posvetno pismo Matije Grbića prijevodu Eshilova "Okovanog Prometeja". Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of Classical Philology. [mentor Novaković, Darko].

[img]
Preview
PDF (Croatian)
Download (135kB) | Preview

Abstract

Matija Grbić (Mathias Garbitius Illyricus) rodio se oko 1508. u Istri, u okolici Labina. U NÃ�¼rnberg odlazi 1520. Odande ga njegov profesor Kamerarije šalje na heidelberško sveučilište. Potom u Wittenbergu pohađa Melanchthonova predavanje, 1534. postaje magister artium te na istom sveučilištu predaje grčku knjževnost. Na preporuku Kamerarija, Luthera i Melanchthona 1537. odlazi u TÃ�¼bingen kao profesor klasičnih jezika i moralne filozofije. Do smrti 1559., tri je puta bio dekan tÃ�¼bingenske Facultas artium. "Okovani Prometej" s prijevodom i komentarima Matije Grbića jedno je od prvih tiskanih izdanja Eshilovih djela. Samo posvetno pismo izdanju "Okovanog Prometeja" pokazuje da je Grbić nastavio dugu tradiciju alegorijskog tumačenja mitova, a grčkoj je književnosti pristupao i kao grecist i kao profesor moralne filozofije. Važno mjesto u spisu zauzima i obrana nauka o ljudskosti. Grbić spaja krćanski nauk i antičku književnost koje ljudima daju pravila za moralno ispravan način života. Grbićevo djelo svakako može biti osnova za proučavanje tradicije alegorijskog tumačenja kao i odnosa humanista prema grčkoj i rimskoj književnosti.

Item Type: Diploma Thesis
Uncontrolled Keywords: novolatinska književnost, Matija Grbić, Mathias Garbitius Illyricus, posvetno pismo, prijevod, Eshil, Okovani Prometej, grčka književnost
Subjects: Classical philology > Greek language and literature
Classical philology > Neo-Latin language and literature
Departments: Department of Classical Philology
Supervisor: Novaković, Darko
Date Deposited: 03 Dec 2007
Last Modified: 02 Dec 2016 10:55
URI: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/509

Actions (login required)

View Item View Item