Ciković, Irena.
(2015).
Konzumacija hrane i pića u prozi Bohumila Hrabala.
Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of West Slavic Languages and Literature.
[mentor Ivanković, Katica].
Abstract
Bohumil Hrabal, jedan od najosebujnijih europskih pripovjedača 20. stoljeća, u svom
književnom stvaralaštvu oduvijek odiše posebnošću i atraktivnošću. U širokom krugu čitatelja
i ljubitelja novije češke književnosti Hrabal je specifičan. U njegovoj prozi naročito je
specifična stilsko – tematska obrada motiva prejedanja i pijančevanja. Time ćemo se baviti u
ovome radu, a izvorište motiva tražit ćemo u češkoj pučkoj kulturi i velegradskom folkloru.
Oni su u Hrabalovoj prozi vrlo bitan dio njegovog svjetonazora i upozoravaju na sliku
stvarnosti koja je na „osobit način deformirana u odnosu na naše uobičajeno iskustvo viđenja
svijeta.“
Actions (login required)
|
View Item |