Hržica, Tea.
(2016).
Osmanska kuhinja i njezin utjecaj na zapadnom Balkanu.
Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of Hungarian, Turkish and Jewish Language and Literature > Chair of Turkish Language and Literature.
[mentor Kursar, Vjeran].
Abstract
Cilj ovog rada je istražiti bogatu povijest osmanske kulinarske tradicije i njezin utjecaj na zemlje
Zapadnog Balkana. Rad se sastoji od deset poglavlja:
1. UVOD kojim se uvodi u povijest osmanske kulinarske tradicije i u kojem se postavljaju
ciljevi rada.
2. ORGANIZACIJA KUHINJE I STRUKTURA OSOBLJA u kojem se pojašnjava na koji
je način funkcionirala kuhinja u sklopu dvora.
3. PREHRAMBENE NAVIKE OSMANLIJA koji daje prikaz propisanih manira vezanih uz
konzumaciju hrane.
4. OSMANSKA HRANA, NAMIRNICE I JELA koji daje detaljan prikaz jela i namirnica
koja su se konzumirala u osmansko doba.
5. PROMJENE KROZ STOLJEĆA koji daje komparativan prikaz najpopularnijih jela kroz
stoljeća osmanske vladavine.
6. KUHINJA, NAVIKE I JELA NARODA u kojem se stavlja fokus na prehrambene navike
naroda.
7. UTJECAJ OSMANSKE KUHINJE NA DRUGE ZEMLJE koji kroz istraživanje više
različitih kuharica daje uvid u utjecaj osmanske kuhinje na, u prošlosti pokorene, zemlje,
prvenstveno Hrvatsku, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.
8. ZAKLJUČAK koji daje završnu riječ cijelom radu.
9. POJMOVNIK služi za lakše snalaženje kroz diplomski rad i navedenu literaturu. 10. LITERATURA (Iz Uvoda).
Item Type: |
Diploma Thesis
|
Subjects: |
Turkish studies |
Departments: |
Department of Hungarian, Turkish and Jewish Language and Literature > Chair of Turkish Language and Literature |
Supervisor: |
Kursar, Vjeran |
Date Deposited: |
21 Oct 2016 09:24 |
Last Modified: |
21 Oct 2016 09:24 |
URI: |
http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/7425 |
Actions (login required)
|
View Item |