Giacometti, Emilia. (2017). Prerada maslina u antici. Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of Archaeology. [mentor Kaić, Iva].
PDF
(Croatian)
- Registered users only
Download (6MB) | Request a copy |
Abstract
Ovaj rad bavi se preradom maslina u antičkom svijetu. Više razdoblja je obuhvaćeno – od početaka kultivacije, pri čemu su pomogli članci koji se bave tematikom kultivacije i promjene DNK biljke, sve do pada Zapadnog Rimskog Carstva. Također, u radu su obrađene razne vrste tijeskova, te načini na koji su tijeskovi upotrebljavani. Kratka pozornost obraćena je na razliku proizvodnje u staroj Grčkoj i Rimskom Carstvu, te na važnost ulja stanovnicima antike. Posebna poglavlja posvećena su kulturi masline na prostoru današnje Hrvatske, te važnosti Histre za gospodarstvo Rimskog Carstva.
Item Type: | Diploma Thesis |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | olive, oil, press, antiquity, Greece, Roman Empire, Histria, Dalmatia |
Subjects: | Archaeology |
Departments: | Department of Archaeology |
Supervisor: | Kaić, Iva |
Date Deposited: | 20 Sep 2017 12:33 |
Last Modified: | 14 Mar 2023 10:12 |
URI: | http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/8996 |
Actions (login required)
View Item |