Višić, Andrija. (2017). Obrasci prehrane kao socijalni konstrukti: jesu li studenti zagrebačkog sveučilišta "mekdonaldizirani"?. Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of Sociology. [mentor Lažnjak, Jasminka].
PDF
(Croatian)
- Registered users only
Download (959kB) | Request a copy |
Abstract
Rad počiva na sociološkoj teoriji socijalne konstrukcije zbilje i teoriji mekdonaldizacije koje se koriste kao perspektiva u proučavanju prehrambenih navika studenata. Osnovna hipoteza rada je da na prehrambene navike studenata zagrebačkog Sveučilišta (nadalje: studenata) utječu čimbenici prikazani Bronfenbrenner-ovim socio-ekološkim modelom ljudskog razvoja. Hipoteza je djelomično potvrđena identificiranim utjecajnim razinama modela: osobne karakteristike, fizičko i društveno okruženje te studentski životni stil. Makro okruženje zbog malog broja odgovora nije identificirano kao utjecajno. Istraživanje je provedeno polu-strukturiranim intervjuima i pred-upitnikom na 25 studenata i studentica zagrebačkog Sveučilišta između 19 i 26 godina koji stanuju u obiteljskom domu, studentskom domu te samostalno ili sa sustanarima. Samodisciplina, cijena i okus hrane te vrijeme koje studenti imaju za pojedini obrok najutjecajniji su čimbenici za formiranje njihovih prehrambenih navika. Studenti nemaju odboj prema brzoj hrani, no uz redovite odlaske u menzu je manje konzumiraju.
Item Type: | Diploma Thesis |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | konstrukcija zbilje, mekdonaldizacija, studenti, životni stil, prehrana |
Subjects: | Sociology |
Departments: | Department of Sociology |
Supervisor: | Lažnjak, Jasminka |
Date Deposited: | 06 Apr 2018 09:20 |
Last Modified: | 04 May 2018 12:49 |
URI: | http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/9752 |
Actions (login required)
View Item |