Knjižnica Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Faculty of Humanities and Social Sciences Institutional Repository

Slobodno vrijeme obitelji s djetetom s teškoćama u razvoju

Downloads

Downloads per month over past year

Đurašin, Marija. (2018). Slobodno vrijeme obitelji s djetetom s teškoćama u razvoju. Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of Pedagogy. [mentor Blažević Simic, Ana].

[img]
Preview
PDF (Croatian)
Download (745kB) | Preview

Abstract

Cilj ovog istraživanja bio je ispitati iskustvo slobodnog vremena obitelji s djetetom s teškoćama u razvoju iz roditeljske perspektive. Korištena je kvalitativna metodologija te su podaci prikupljeni intervjuiranjem devet majki djece s teškoćama u razvoju. Rezultati pokazuju kako majke djece s teškoćama u razvoju slobodno vrijeme obitelji ostvaruju kroz širok spektar aktivnosti te kako tijekom provođenja istih pridaju važnost interakciji. Pri provođenju slobodnog vremena obitelji majke se susreću s izazovima poput svakodnevnih obveza, stresa, umora te teškoćama u pronalaženju aktivnosti koje odgovaraju interesima i mogućnostima različitih članova obitelji. Pri ostvarivanju slobodnog vremena obitelji majke koriste strategije poput pomnog planiranja, nabavljanja materijala i pomagala te konzultiranja s drugim roditeljima i stručnjacima s ciljem osiguravanja uspješnijeg slobodnog vremena obitelji. Kao dobrobiti slobodnog vremena obitelji majke prepoznaju povezivanje članova obitelji, razvoj, odmor i zabavu djeteta s teškoćama u razvoju te zrelost i empatiju djeteta prosječna razvoja. Kod pitanja mogu li slobodno vrijeme obitelji doživjeti kao slobodno vrijeme, majke daju podvojene odgovore, a od dobrobiti slobodnog vremena obitelji za njih same najviše navode odmor.

Item Type: Diploma Thesis
Uncontrolled Keywords: slobodno vrijeme obitelji, obitelj s djetetom s teškoćama u razvoju, dijete s teškoćama u razvoju
Subjects: Pedagogy
Departments: Department of Pedagogy
Supervisor: Blažević Simic, Ana
Date Deposited: 17 Sep 2018 08:38
Last Modified: 17 Sep 2018 08:38
URI: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/10198

Actions (login required)

View Item View Item