Knjižnica Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Faculty of Humanities and Social Sciences Institutional Repository

Strategije čitanja i njihova uporaba kod učenika španjolskog jezika u srednjoj školi

Downloads

Downloads per month over past year

Konsuo, Marija. (2018). Strategije čitanja i njihova uporaba kod učenika španjolskog jezika u srednjoj školi. Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of Roman Languages and Literature. [mentor Polić-Bobić, Mirjana and Jelić, Andrea-Beata].

[img] PDF (Español) - Registered users only
Download (2MB) | Request a copy

Abstract

Važnu ulogu u svakodnevnom životu i obrazovanju u materinskom, ali i u stranom jeziku ima vještina čitanja. U ovladavanju tom vještinom osobito su važne strategije čitanja. Stoga smo ovaj rad posvetili upotrebi kognitivnih i metakognitivnih strategija čitanja na stranom (španjolskom) jeziku. Zanimalo nas je kako učenici srednje škole percipiraju vlastitu upotrebu strategija u čitanju. Ujedno smo nastojali ustanoviti postoje li razlike u upotrebi strategija čitanja između učenika prvih, drugih i trećih razreda srednje škole. Istraživački instrument korišten u ovom istraživanju je upitnik. Rezultati pokazuju da ispitivani učenici percipiraju da rijetko čitaju. Analiza rezultata pokazuje da se ispitanice češće koriste ispitivanim strategijama od ispitanika. Ujedno se pokazalo da učenici koji više čitaju češće upotrebljavaju ispitivane strategije. No, nisu ustanovljene značajnije razlike u upotrebi strategija čitanja učenika prvog, drugog i trećeg razreda.

Item Type: Diploma Thesis
Uncontrolled Keywords: vještina čitanja, čitanje s razumijevanjem, čitanje na stranom jeziku, strategije čitanja, poučavanje strategijskom čitanju
Subjects: Romance languages and literatures > Spanish Language and Literature
Departments: Department of Roman Languages and Literature
Supervisor: Polić-Bobić, Mirjana and Jelić, Andrea-Beata
Date Deposited: 13 Feb 2019 13:37
Last Modified: 13 Feb 2019 13:37
URI: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/10913

Actions (login required)

View Item View Item