Knjižnica Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Faculty of Humanities and Social Sciences Institutional Repository

Motivacija adolescenata i odraslih u učenju španjolskog kao stranog jezika

Downloads

Downloads per month over past year

Malenica, Matea. (2018). Motivacija adolescenata i odraslih u učenju španjolskog kao stranog jezika. Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of Roman Languages and Literature. [mentor Polić-Bobić, Mirjana and Jelić, Andrea-Beata].

[img] PDF (Español) - Registered users only
Download (968kB) | Request a copy

Abstract

Ovaj diplomski rad govori o motivaciji adolescenata i odraslihu učenju španjolskog kao stranog ili drugog jezika, u dva različita konteksta učenja i poučavanja: formalnom i neformalnom. Rad počinje kratkim pregledom teorija motivacije u okviru psihologije, a nastavlja se pregledom teorija motivacije u okviru učenja stranih jezika. Na temelju analize spomenutih teorija i sličnih istraživanja raznih autora, provedeno je istraživanje o predominantnim motivacijskim čimbenicima kod hrvatskih učenika. Točnije, analizirao se uzorak od 60 adolescenata, učenika dviju srednjih škola i 39 odraslih učenika, polaznika tečaja u tri škole stranih jezika. Kao instrument istraživanja, koristio se upitnik. Analiza dobivenih podataka dovela je do raznih zaključaka o najzastupljenijoj motivacijskoj orijentaciji, o tipu motivacije i stupnju motiviranosti obiju grupa učenika. Za nastavnike i profesore španjolskog jezika, važnost istraživanja motivacije jest u tome što im pruža mogućnost da poboljšaju proces poučavanja, te da uoče ili razviju strategije intervencije u motivaciji u razredu. I učenici također mogu imati koristi od takvih istraživanja jer im omogućuju da bolje upoznaju sami sebe, te bolje razumijevanje čimbenika koji utječu na njihovu motivaciju.

Item Type: Diploma Thesis
Uncontrolled Keywords: motivacija, dob, učenje i poučavanje španjolskog kao stranoga jezika, učenje stranog jezika u formalnom i neformalnom okruženju, tipovi motivacije u učenju stranoga jezika
Subjects: Romance languages and literatures > Spanish Language and Literature
Departments: Department of Roman Languages and Literature
Supervisor: Polić-Bobić, Mirjana and Jelić, Andrea-Beata
Date Deposited: 13 Feb 2019 14:07
Last Modified: 13 Feb 2019 14:07
URI: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/10926

Actions (login required)

View Item View Item