Knjižnica Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Faculty of Humanities and Social Sciences Institutional Repository

Interkulturalnost u nastavi španjolskog kao stranog jezika

Downloads

Downloads per month over past year

Vulić, Marijana. (2018). Interkulturalnost u nastavi španjolskog kao stranog jezika. Diploma Thesis. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of Roman Languages and Literature. [mentor Polić-Bobić, Mirjana and Jelić, Andrea-Beata].

[img]
Preview
PDF (Español)
Download (922kB) | Preview

Abstract

Ovaj rad bavi se interkulturalnošću u nastavi španjolskog kao stranog jezika. Danas je društvo veoma složeno i globalizirano i učestali su kontakti među osobama koje dolaze iz različitih kultura. Kako bi se izbjegli nesporazumi potrebno je usvojiti određena kulturološka znanja drugih naroda. Kultura i jezik međusobno se isprepliću te stoga interkulturalnost čini bitan dio učenja stranog jezika. U povijesti učenja stranih jezika naglasak je bio na usvajanju gramatike, leksika i izgovora. Tek se u 20. stoljeću veći naglasak stavlja na učenje i usvajanje kulturoloških elemenata tijekom procesa učenja stranog jezika. Znanje o kulturi ne uključuje samo poznavanje povijesti, umjetnosti i književnosti, već i poznavanje tradicija, načina ponašanja i načina komunikacije. Imajući na umu sve navedeno, prvi dio rada bavi se teorijskim konceptom kulture te poviješću usvajanja kulturoloških elemenata u kontekstu glotodidaktike. Zatim je prikazan razvoj komunikacijske kompetencije te važnost sociokulturalne, sociolingvističke i interkulturalne kompetencije u procesu učenja i usvajanja jezika. U drugom djelu rada prikazuju se rezultati istraživanja provedenog s hrvatskim učenicima španjolskog jezika. Cilj istraživanja bio je utvrditi stav učenika prema kulturološkim sadržajima prilikom učenja španjolskog kao stranog jezika. Istraživanje je provedeno pomoću ankete i u njemu su sudjelovala 83 učenika iz dvije zagrebačke srednje škole. Rezultati istraživanja su pokazali da, unatoč tome što se i dalje prednost u nastavi daje lingvističkoj kompetenciji, prisutni su i elementi kulture. Učenici imaju razvijenu svijest prema kulturološkim sadržajima i visoko razvijenu toleranciju i otvorenost prema stranim kulturama.

Item Type: Diploma Thesis
Uncontrolled Keywords: kultura, komunikacijska kompetencija, interkulturalna kompetencija, sociokulturalna kompetencija, kulturološki sadržaji u nastavi španjolskog jezika
Subjects: Romance languages and literatures > Spanish Language and Literature
Departments: Department of Roman Languages and Literature
Supervisor: Polić-Bobić, Mirjana and Jelić, Andrea-Beata
Date Deposited: 27 Feb 2019 12:55
Last Modified: 27 Feb 2019 12:55
URI: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/10970

Actions (login required)

View Item View Item